Двама от синовете на бившия наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гузман - Иван Архивалдо Гузман и Хесус Алфредо Гузман, се проявиха като пазители на общественото здраве, като заплашиха нарушителите на наложения в Мексико вечерен час, пише The Yucatan Times.

Тези заплахи може да бъдат изпълнени чрез арести, глоби или нанасяне на побой, като от изданието добавят, че бронирани автомобили обикалят улиците на Кулиакан, за да следят за спазването на мерките.

Заплахата на синовете на Гузман е насочена към жителите конкретно на Кулиакан, който е град в щата Синалоа, контролиран от техния картел.

“След 10 часа вечерта всички хора трябва да са по домовете си заради коронавируса, иначе ще бъдат наказани и това са разпореждания отгоре (от синовете на Гузман),” казва чллен на картела във видео, споделяно онлайн. “Това не е игра! Не се шегуваме!”

Дъщерята на наркобос раздава маски и храна на бедни и възрастниНа повечето от продуктите стои ликът на нейния баща

Наложеният вечерен факт не би трябвало да затрудни местните граждани, тъй като те на практика живеят под карантина с вечерни часове от десетилетия.

“Казват, че ако 10 години война по улиците не са ни убили, един вирус също няма да го направи. Живеем под карантина от 10 години,” казва анонимен жител на пограничния щат, който е засегнат сериозно от войната между картелите. “Вече не е трудно човек да си стои у дома.”

Двамата братя, известни като “лос Чапитос,” или “малките Чаповци,” се смята, че управляват империята на баща си, след като той получи доживотна присъда в САЩ, заедно с Исмаел “Ел Майо” Самбада.