През 1989 г. екип от британски наемници, оглавяван от шотландеца Питър Макалийс, заминава за криминалната империя на най-опасния човек в света със задачата да го убие.

Пабло Ескобар оглавява наркокрартела Меделин в Колумбия и е един от най-богатите престъпници в историята.

Той е най-големият производител и дистрибутор на кокаин в света, контролирайки около 80% от световната търговия по онова време.

Бившият войник от британските спецчасти Макалийс е нает от конкурентен колумбийски картел да отстрани Ескобар.

Нов документален филм на име "Да убиеш Ескобар" разказва историята на в крайна сметка неуспешната мисия и на човека зад нея.

Режисьорът Дейвид Уитни казва, че Макалийс, който е роден в Глазгоу през 1942 г., бил "сложна личност", в която имало много "вътрешна борба". Той израства в близост до затвора Барлини, където баща му излежава присъда.

Във филма Макалийс, който сега е на 78 г., казва: "Бях обучен да убивам в армията, но инстинктът ми за битка беше от Глазгоу."

Макалийс казва, че напуска дома си и се присъединява към армията на 17 г., за да намери начин да канализира своята агресия. Той се записва в парашутната бригада и става член на елитния 22-ри полк от SAS.

Съосновател на картела Меделин беше освободен след 30 г в затвора70-годишният днес Карлос Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и първоначално беше осъден на доживотен затвор

Бил е на мисии в Борнео, където е водил бой в джунглата, преди да напусне армията през 1969 г. - решение, което описва като най-лошото нещо, което някога е правил.

След това Макалийс сменя работа след работа, чувства се изгубен, а агресията му се влошава дотолкова, че е изпратен в затвора за побой над негова приятелка.

При излизането си от затвора той търси начин да се завърне към армейските си дни и се бие като "наемник" в гражданската война на Ангола, а по-късно и в Родезия (сега Зимбабве) и в Южна Африка, пише BBC.

Макалийс се запознава с Дейв Томкинс в Ангола през 1976 г. Томкинс не бил просто войник, а знаел и как да сключва сделки, и да доставя оръжие. Двамата се сприятеляват и точно Томкинс е човекът, който му предлага мисията за убийството на Ескобар.

Атаката е координиранa от Хорхе Салседо - част от конкурентния наркокартел Кали, а той искал Томкинс да наеме екип, който да я осъществи. Макалийс е първият човек, към когото той се обръща.

"Не се свързват с вас, за да убиете Пабло Ескбар, освен ако нямате опит в такива неща," казва Макалийс.

"Нямах никакви угризения за това, че трябва да го убия," казва той. "Никога не съм гледал на това като на убийство, а като на мишена."

От картела Кали били убедени, че Ескобар може да бъде убит, когато е в луксозното си имение Хасиенда Наполес.

В огромното ранчо имало зоологическа градина с най-различни екзотични животни, колекция от стари и луксозни автомобили, частно летище и арена за борба с бикове.

Макалийс прелетява над ранчото, за да разузнае и също се съгласява, че Ескобар може да бъде убит.

Томкинс събира екип от 12 наемници - хора, с които бил работил или му били препоръчани.

Те получават съдействие от Хорхе Салседо на митницата, а картелът Кали финансира престоя им. Всеки от тях получавал по 5 000 долара на месец плюс разходите, докато Томкинс заработвал по 1 000 паунда на ден.

Кръстницата на кокаина, или най-кръвожадният наркобос в историятаГризелда Бланко е едва на 11 години, когато убива първата си жертва (друго дете) и казва за себе си, че е „най-лошата кучка, която някога е поемала дъх на този свят“

Авторите на филма имат достъп до видеа, заснети от Томкинс, включително и такива, в които наемниците си играят с пачки с пари.

Първоначално те остават в град Кали, но за да не привличат внимание, се местят в ранчо в провинцията, където им е осигурено огромно количество оръжия.

"Беше като Коледа. Всичко, от което имахме нужда, от гледна точка на оръжията, беше осигурено", казва Макалийс.

Наемниците се подготвяли сериозно за мисията, но единствено Томкинс и Макалийс знаели кой е мишената.

Преди другите да бъдат уведомени, един от екипа отпада и получава позволение да се прибере вкъщи. Той разказва историята си пред медиите, но не издава имена или подробности около операцията.

С наближаването на атаката мъжете преместват подготовката си в джунглата, където се упражняват с оръжия и бомби, без да бъдат чути.

Планът за нападение включвал нахлуване в Хасиенда Наполес с два хеликоптера, като наемниците избиват множеството охранители на Ескобар и след това се връщат с главата му като трофей.

Когато разбират от информатор, че Ескобар е в имението си, те се отправят към своята мишена. Атака обаче така и не се осъщестява.

Хеликоптерът, в който били Макалийс и Томкинс, летял прекалено ниско през облаците над Андите и се разбива, при което пилотът загива.

Другите оцеляват, но Макалийс е прекалено тежко ранен, за да слезе от планината. Той лежи там в продължение на три дни, преди да бъде спасен.

Ескобар чува за нападението и изпраща свои хора в планината, за да открият наемниците.

"Ако Пабло ме беше заловил, щях да имам дълга и болезнена смърт," казва Макалийс.

Как човек на Пабло Ескобар избягва участта да стане храна за крокодилитеНаркотрафикантът Луис Антонио Навия губи 250 000 долара на билярд, което му спасява живота

Вместо това той успява да се измъкне и се опитва да спази обещания, които дава пред Господ, докато лежал ранен в планината.

Макалийс признава, че тогава бил "мръсна, долна отрепка" и че осъзнал, че трябва да се промени.

Сега обаче не съжалява за нещата, които е вършил като войник и наемник, а за провала си като съпруг и баща.

На 78-годишна възраст казва, че най-накрая е намерил покой.

Междувременно, Пабло Ескобар бе убит през 1993 г., докато се укриваше от властите.