Кое прави рибеното масло полезно за здравето?
Подобно на много други добавки на пазара, обещаващи да подпомогнат здравето и да отговорят на ежедневните хранителни нужди, рибеното масло е една от най-ценните.
Но доколко е необходимо да се взима?
Знае се, че рибата е сред най-здравословните и полезни за сърцето храни, защото е богата на омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да се консумира мазна риба поне два пъти седмично. Сьомгата, херингата, скумрията и сардините са особено богати на омега-3.
Хората, които не обичат рибата или тези, които не я консумират често, могат да си набавят омега-3 по други начини. Храни, като ленено семе, едамаме и орехи, също съдържат омега-3, но не толкова, колкото рибата. Затова посягаме към добавките, мислейки си, че я заместват напълно.
Здравните специалисти обаче не ги препоръчват като начин за задоволяване на всички хранителни нужди. Както при другите добавки, на тези с рибено масло не трябва да се гледа като на заместител на храната.
И въпреки че е доказано е, че рибеното масло подобрява здравето на сърцето, понижава високото кръвно налягане и намалява ефектите от ревматоиден артрит, то може да взаимодейства с някои лекарства и да има странични ефекти, като повишен риск от кървене, лошо храносмилане и гадене.