Германският автопроизводител Porsche ускорява развитието на поделението си за електрическа мобилност.

Компанията разкри плановете си за изграждане на завод за акумулаторни батерии в Южна Германия, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира изпълнителния директор на компанията Оливер Блуме.

"Батериите са ключов компонент за германската автомобилна индустрия. Ние трябва да започнем да ги произвеждаме тук, в страната", коментира Блуме пред местното издание Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Европейските автопроизводители, които разчитат за доставките на батерии основно на азиатски компании, искат да намалят своята зависимост от вноса на компоненти за техните електрически модели.

В дългосрочен план те трябва значително да увеличат продажбите на електромобили, за да посрещнат по-строгите екологични регулации в ЕС, припомня Ройтерс.

"Porsche иска да бъде един от пионерите в този процес", казва още Блуме. По думите му бъдещата фабрика за батерии ще бъде разположена в град Тюбинген.

Porsche ще купува батерии основно от своята компания майка Volkswagen Group, която планира изграждането на няколко завода в различни части на Европа, както и разширяването на своята мрежа от зарядни станции.

Батериите, които ще се произвеждат от Porsche, ще бъдат предназначени за най-мощните модели на компанията.

"Компанията е лидер в областта на високопроизводителните двигатели с вътрешно горене и иска да постигне същото и в сферата на електрическата мобилност", казва още изпълнителният директор на компанията.