Будите ли се нощем с къркорещ корем?

Нивата на глад, които се регулират отчасти от нашите циркадни ритми, обикновено се повишават през деня, най-високи са вечер и намаляват през нощта и сутринта.

Така че, ако ставате нощем, будени от усещане за глад, е добре да помислите за причините за това. На първо място, защо биологичният ни часовник очаква да ядем по това време?

В случая говорим за систематично будене, не случайно. Ако при вас първото се е превърнало в хроничен проблем, ето няколко причини, за които е добре да помислите:

Не се храните достатъчно през деня

Ако не консумирате достатъчно калории през деня, организмът може да реагира. В случай че пазите диета, пропускате хранене или прекалявате с упражненията, нуждата от повече храна се увеличава.

Имайте предвид, че всяко увеличаване или промяна в обичайната ви физическа активност също може да играе роля. В зависимост от това колко интензивен е този режим на упражнения, може да се наложи да ядете малко повече, за да дадете необходимото количество калории на тялото си.

Не спите достатъчно

Лишаването от сън може да доведе до дисбаланс на хормоните, които помагат за регулиране на апетита - грелин и лептин. Това може да възбуди глада и да ви кара да търсите храни с високо съдържание на въглехидрати, дори и в странни часове.

Под стрес сте

Понякога не физическият глад е причина за събуждане в средата на съня. Това може да е реакцията на тялото ви на период на стрес. В случая храната може да бъде като механизъм за успокоение.

Страдате от синдром на нощно хранене

Когато среднощното тършуване на хладилника се случва по-често, това може да е признак на разстройство, наречено „синдром на нощното хранене“.

Хората с този синдром консумират значителна част от ежедневните си калории след вечеря (нямат желание да ядат по-рано през деня), така успяват да се справят с проблеми с настроението, което се влошава вечер, имат проблеми със заспиването или здравия сън и вярват, че трябва да хапнат нещо, за да заспят отново.

Смята се, че 1.5% от населението страда от синдром на нощно хранене, въпреки че действителната цифра може да е по-висока от тази.

Какво да правите?

Ако смятате, че проблемът е психологически, няма нищо срамно да говорите с лекар за това.

Обърнете внимание на храната, която консумирате през деня – достатъчно ли е, разнообразна ли е? Помислете каква храна търсите нощем и се опитайте да я набавите през деня.

Хапнете нещо леко час-два преди да легнете. Най-добре е това да бъде протеин с въглехидрати: закуски като кисело мляко и мюсли, зърнени храни и мляко, сирене и бисквити.