Комбинацията от ограничаване на вируса и разгръщане на имунизационния план с един от най-бързите темпове в Азия помогна на Сингапур да оглави Kласацията за устойчивост срещу COVID-19 на Bloomberg този месец, измествайки от първото място Нова Зеландия.

Подреждането показва кои са най-добрите и най-лошите страни за живот в света по време на пандемията.

Малкият град-държава ограничи местно предаваните случаи почти до нула, благодарение на гранични ограничения и строга карантинна програма, позволявайки на гражданите до голяма степен да водят нормален живот и дори да посещават концерти и да плават с круизни кораби.

Междувременно, в Сингапур вече са поставени ваксини на една пета от населението - аспект от контрола на пандемията, в който страни, като Нова Зеландия (2), Австралия (3) и Тайван (5), изостават.

Ако има някакъв урок, който може да бъде научен през април, той е, че имунизацията - сама по себе си - няма да сложи край на пандемията.

В света са поставени над 1 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19, но не достатъчно голям брой от тях са в по-бедни държави, като Индия, които повишават глобалните нива на заразата до нови рекорди.

Полша и Бразилия падат този месец в класацията и заемат последните две места сред класираните 53 държави.

САЩ се изкачва с четири места този месец - до 17-ата позиция, след като ваксинационната програма ограничи броя на смъртните случаи, въпреки че броя на случаите на COVID-19 в страната заради отпадането на част от ограниченията.

Това са най-щастливите страни в света през 2021 г.Финландия е обявена за най-щастливата страна в света за четвърта поредна година според Световния доклад за щастието на ООН

Великобритания също бележи прогрес до 18-о място. Междувременно Индия, където в момента има по над 300 000 нови случая всеки ден, пада с 10 места в подреждането до 30-о място през април.

Южна Африка скача с 16 места в класацията, докато Португалия се изкачва с 13 позиции. Испания прогресира с 10 места, след като смъртността в страната падна с от 8.3% през март - до 1.4%.

Сред губещите са Китай, която пада с пет места и излиза от Топ 10, докато сривът на Турция е с 19 места. Бангладеш и Филипините отстъпват с 13 и 10 позиции, респективно.

Класацията по устойчивост на Bloomberg представлява само временна картина на пандемията в 53 страни. Това не е окончателно подреждане, предвид постоянно променящия се вирус, данните за ваксините и бързите темпове, с които се движи тази криза.

От изданието твърдят, че ваксинацията ще е решаващ фактор през 2021 г., като предизвикателствата са най-различни - от логистиката и съхранението до колебанията на гражданите дали да се ваксинират.

След като преживяха цяла година в борба с COVID-19 обаче, правителствата и хората вече разбират по-добре вируса, как да ограничават най-добре разпространението му и да смекчават пораженията, които нанася.