Азиатските акции се търгуват разнопосочно днес, тъй като вече високите им пазарни оценки отказаха инвеститорите от купуването на ценни книжа преди срещата на Федералния резерв на САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI бележи понижение от 0.23%. Австралийският основен индекс нараства с 0.55%, докато индексът на китайските сини чипове CSI300 изгуби 0.44%. Японският Nikkei се повиши с 0.16%.

E-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 нарастват с 0.09%.

По-късно днес председателят на Фед Джером Пауъл се очаква да потвърди, че облекчената парична политика ще се запази в продължителен период от време и да опровергае спекулациите за ограничаване на изкупуванията на облигации.

Президентът на САЩ Джо Байдън също ще говори пред Конгреса, където ще обсъди инфраструктурните разходи и стимулите, информира Ройтерс.

Това обикновено би било положително за акциите, но анализатори твърдят, че в цените им е заложен толкова много икономически оптимизъм, че е трудно да се купуват книжа на настоящите пазарни оценки.

Вчера щатският индекс Dow Jones Industrial Average затвори с 0.01% нагоре, докато S&P 500 изгуби 0.02%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0.34%, докато инвеститорите анализираха отчетите на Tesla Inc, 3M Co, Microsoft Corp и на компанията майка на Google - Alphabet.

Някои инвеститори също така предпочетоха да изчакат излизането на отчетите на Apple Inc, Facebook Inc и Amazon.com Inc, които се очакват по-късно през седмицата.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации беше на ниво от 1.6217%, близо до едноседмичен връх.

Първите 100 дни на Байдън – най-добрите за борсата от 75 години насамЗа сравнение, през първите 100 дни на управлението на Доналд Тръмп широкият индикатор добави 11.4 на сто към стойността си

Доларът поскъпна леко спрямо йената и британския паунд, но търговията се очаква да бъде в ограничени обеми преди изказването на Пауъл след срещата на Фед.

Австралийският долар поевтиня след разочароващите данни за потребителските цени.

На пазара на криптовалути етериумът поскъпна до нов рекорд от над 2 700 долара, след като Bloomberg информира, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) планира да пласира двегодишни дигитални облигации на стойност 100 млн. долара в блокчейн мрежата на дигиталната валута.

Конкурентната криптовалута биткойн се оскъпи с до 55 618 долара.

При суровините петролът от сорта брент поевтиня с 0.09%, до 66.36 долара за барел, докато щатският лек суров петрол (WTI) изгуби 0.05%, до 62.91 долара за барел заради опасенията относно търсенето на енергийни продукти.

Цената на медта продължава да върви нагоре към рекордни нива над 10 000 долара за тон. Металът се използва толкова много в производството и тежките индустрии по света, че е считан за барометър за състоянието на икономиката.

Златото, което често е считано за хедж срещу инфлацията, се понижи с 0.49%, до 1 768.00 долара за тройунция преди срещата на Фед.