„Граждани ми сигнализираха, че не са успели да се ваксинират с иРНК ваксина в рамките на „зелените коридори" в Девня и Кюстендил”.

Това написа министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов в личния си профил във Facebook, цитиран от Нова телевизия.

Той уверява, че на двата пункта незабавно са осигурени флакони с иРНК ваксини.

„Разпоредил съм в тези населени места да се работи с удължено работно време. На територията на цялата страна разполагаме с достатъчно количества иРНК ваксини срещу COVID-19 за „зелените коридори”!

По тази причина, при липса на организация от страна на регионалните здравни инспекции, ще бъда безкомпромисен! На 4 май в България пристигат още 273 780 дози от ваксината на Pfzer/BioNTech. Заедно ще успеем!“, допълва проф. Ангелов.

В столицата огромни опашки от желаещи да се ваксинират се извиха пред ВМА и "Пирогов". Някои от тях чакаха от 7.30 ч. сутринта, въпреки че зеленият коридор отваря от 9.00 ч., защото е празничен ден.

И в петте столични пункта, където се извършва имунизация, организацията е добра, въпреки това - заради многото желаещи, се чака с часове, съобщава БНТ. Предимно с ваксината на Pfizer се извършва ваксинацията в цялата страна. Вчера е поставен и рекорд в броя на имунизираните - почти 27 000 души.

"Днес сме заредени с достатъчно количество ваксини. В тясна колаборация сме с РЗИ, които са в готовност да ни заредят допълнително, ако се наложи", заяви координаторът на ваксинационния център във ВМА доц. Вирсавия Васева за БНТ.

Наблюденията на медицинските лица показват, че повечето хора искат РНК ваксините. А въпреки че е разрешена комбинацията между двата вида ваксини, лекари съветват това да не се прави.

Досега поставените ваксини в болничните пунктове в цялата страна са 350 000 дози от началото на имунизацията. Ако се увеличи двойно темпото, според здравните власти, може да се достигне колективен имунитет в края на юни.

"Ваксинацията тръгна добре, създадена е добра организация. До 12.00 часа на обяд бяха ваксинирани над 600 души, някои от тях с втора доза. Отворихме допълнително две места, където да се извършват имунизациите".

Това каза за БГНЕС директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов по повод зелените коридори за иРНК ваксини, които ще работят през празничните и почивни дни.

„Пирогов“ е една от четирите столични големи болници, където се извиха опашки от желаещи да си поставят ваксина по избор.

„Правим всичко да има такава организация и през останалите дни. Със зелени коридори ще ваксинираме до 9 май, включително. Който има желание, може да дойде всеки ден. Ваксини ще има през цялото време - както на Pfizer/BioNTech, така и на AstraZeneca, за първа и за втора доза“, уточни проф. Балтов.

„Всичко е въпрос на желание. Моят апел е да се ваксинират хората. Това ще ни доведе до колективен имунитет“, призова още директорът на спешната болница.

В страната ще работят общо 26 такива ваксинационни пункта. Записалите се през информационния портал също могат да се ваксинират, но няма да имат предимство по време на „зеления коридор“.