От днес България официално открива летния туристически сезон.

Заради пандемията обаче са в сила строги противоепидемични мерки.

Условието за влизане на туристи е да представят отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване или сертификат за ваксинация.

Не повече от 10 хотела в Слънчев бряг се готвят да отворят за началото на сезона, а първият чартър с туристи за Южното Черноморие ще кацне в средата на май.

В най-големия летен курорт у нас по нищо не личи, че сезонът е открит.

Европейските държави, които ще приемат и неваксинирани туристиРазговорите за ваксинационните паспорти, които потенциално ще ни позволят международни пътувания без ограничения, продължават да се водят в Европейския съюз

"Аз имам 9-10 туристи за празника, при положение че съм имал по 500-600. В момента едно тричленно семейство, румънско, да дойде тук с PCR на идване, с PCR на отиване, ще плати повече за PCR-и, отколкото за почивката си", казва хогелиерът Румен Мончев пред БНТ

Според бранша мерките, при които туристите ще могат да влизат у нас, са закъснели и затова в момента няма чужденци. Забавили сме се и с ваксинацията на работещите в туризма.

"Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинират", допълва Мончев.

"Получи се ясна и точна информация и индикация, че английски и немски туроператори отменят чартърните си програми за месеците май и юни", казва туроператорът Иван Кирязов.

Предварителни резервации има, но не е сигурно дали туристите ще дойдат.

"Тези резервации не са потвърдени. Едно е да го получиш по имейл, друго е някой да ти потвърди в парично измерение", казва Евелина Пулева, туроператор и член на УС на БРТК.

И това лято ще се разчита основно на българските туристи.

"Мисля, че хората предпочитат къмпинг туризма, защото е по-безопасно, самостоятелни са. Определено има доста засилен интерес, както през миналия сезон", казва Елена Пинелова, която е управител на къмпинг.

Според бранша за реален летен туристически сезон може да се говори едва след 15 юни.

Очаква се това лято да отворят повече хотели, в сравнение с миналата година. Според браншна, ако за втора година не отворят, ще се стигне до фалит.