Бил и Мелинда Гейтс обявиха през миналата седмица, че се развеждат след 27 години брак.

Двойката, която сключва брак през 1994 г., съобщи новината в Twitter.

Изявлението породи въпроси относно това как двамата ще поделят огромното си състояние. Бил Гейтс, който е съосновател на Microsoft, е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние оценявано на 145 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Семейство Гейтс живее в щата Вашингтон, където всички активи, придобити по време на брака, се поделят поравно, освен ако двойката не е подписала предбрачно споразумение. Говорител на семейство Гейтс отказа да обяви дали такъв документ съществува.

Както и да бъдат поделени активите им, Бил и Мелинда Гейтс ще продължат да бъдат двама от най-богатите хора в света.

Вижте 11 факта, подбрани от Business Insider, които дават по-точна представа колко голямо е богатството на Бил Гейтс:

1. Бил Гейтс е забогатял с 41 млрд. долара само през последната година.

На 4 май 2020 г. състоянието на Гейтс се е оценявало на 105 млрд. долара.

Той също така е с близо 70 млрд. долара по-богат в сравнение с 2016 г.

2. Въз основа на това с колко е забогатял Гейтс през последната година, той печели по около 1 300 долара на секунда, според изчисления на Business Insider.

Това означава, че ако види 100-доларова банкнота на земята, за него не си заслужава да се спре и да се наведе, за да я вземе.

3. Ако Гейтс харчеше по 1 млн. долара на ден, ще са му необходими над 400 години, за да похарчи състоянието си, изчисляват от Business Insider.

Въпреки че има частен самолет и огромно имение на стойност 125 млн. долара, милиардерът е известен с това, че живее доста пестеливо.

Това са 20-те най-богати хора в светаЕдва за втора година в последното десетилетие, броят на милиардерите и тяхното общо състояние намаляват

4. Гейтс е с около 66% по-богат от британската монархия.

Състоянието на британското кралско семейство е оценено на 88 млрд. долара през 2017 г., според Forbes.

5. Въпреки че Гейтс натрупва състояние от съосноваването на Microsoft заедно с Пол Алън, той е притежавал едва 1.3% от компанията през 2019 г., но въпреки това състоянието му се оценява на 145 млрд. долара.

В момента не е ясно какъв дял от компанията притежава Гейтс, след като напусна поста директор в Microsoft през март 2020 г.

6. Гейтс остава четвъртият най-богат човек в света дори и след като е дарил най-малко 41 млрд. долара за благотворителност през годините.

Гейтс и неговата съпруга основават своята фондация през 2000 г., която в момента е най-голямата частна благотворителна организация в света. Гейтс е дарил на фондацията акции на Microsoft на стойност 35.8 млрд. долара, според Forbes.

Бил и Мелинда Гейтс ще продължат да оглавяват фондацията и след развода си, е заявил говорител на двойката пред Insider.

През 2010 г. Гейтс и Уорън Бъфет основаха организация, която насърчава най-богатите хора в света да дарят по-голяма част от състоянието си за благотворителност приживе или след смъртта си.

7. Гейтс е толкова богат, че да похарчи 1.2 млн. долара за него е все едно средностатистическият американец да похарчи 1 долар.

Средното състояние на средностатистическото американско домакинство е 121 700 долара, според данни на Федералния резерв. Ако разделим 145 млрд. долара на 121 700, това прави около 1.2 млн. долара.

8. Богатството на семейство Гейтс е по-голямо от БВП на Люксембург, Естония и Боливия, взети заедно.

БВП на Люксембург е около 71 млрд. долара, на Естония - 31.4 млрд. долара, а на Боливия - 40.8 млрд. долара, според данни на Световната банка.

9. Бил Гейтс е по-богат от двамата най-богати хора в Азия и Китай, взети заедно.

Индийският бизнесмен Мукеш Амбани е най-богатият човек в Азия с лично състояние оценявано на 74.7 млрд. долара. Китайският производител на бутилирана вода и ваксини Жонг Шаншан е най-богатият човек в Китай, според Bloomberg с 66.3 млрд. долара.

10. Гейтс може да раздаде на всеки човек на планетата по 15 долара и пак да му останат 28 млрд. долара.

Населението на света е 7 874 758 042 души към май 2021 г.

11. Средностатистическия американец с бакалавърска диплома изкарва по около 2.2 млн. долара през живота си, според Администрацията на Социалното осигуряване в САЩ (SSA). Гейтс заработва тази сума за малко повече от 28 минути.

Според SSA, средностатистическата жена с бакалавърска диплома в САЩ печели по 1.3 млн. долара през живота си.

Въз основа на заработените 41 млрд. долара през последната година, Гейтс печели по около 78 006 долара на минута, според изчисления на Business Insider.