Бутилка червено вино, която е прекарала повече от година в Космоса, може да се окаже най-скъпото вино продавано някога.

Аукционната къща Christie’s предлага на търг бутилка Pétrus 2000, която е отлежавала 14 месеца на борда на Международната космическа станция (МКС) преди да се завърне на Земята през януари. Според аукционната къща, цената, която може да бъде платена за бутилката, “може да достигне 1 млн. долара.”

Това би направило отлежавалото в космоса вино най-скъпата бутилка от алкохолната напитка продавана някога. Настоящият рекорд бе поставен през 2018 г., когато анонимен купувач плати 558 000 долара за бутилка бургундско вино Romanee-Conti от 1945 г., предложена от аукционната къща Sotheby’s.

Бутилка вино от Chateau Pétrus, винарна от френския регион Бордо, от 2000 година обикновено се продава за по над 7 000 долара, според Wine-Searcher. Купувачът на отлежавалото в Космоса вино ще получи и бутилка от същото вино Pétrus 2000, което е отлежавало на Земята, за да сравни разликата във вкуса на двете, информира CNBC.

Общо 12 бутилки Pétrus 2000 прекараха 14 месеца при нулева гравитация на борда на МКС, обикаляйки около Земята със скорост от над 27 000 км/ч. Те бяха доставени на МКС от европейската компания Space Cargo Unlimited с цел изучаване на ефектите от пътуването в Космоса върху процеса по отлежаване на виното.