Европейското първенство по футбол започва след по-малко от месец (бел. ред. 11 юни), а английският национален отбор винаги е сред претендентите за титлата.

Националният селекционер Гарет Саутгейт обаче има изненадващ помощник в целта си да следи под око представянето на своите футболисти.

Според информация на CNBC, Саутгейт ползва софтуер, разработен от Google Cloud и английската футболна асоциация, който следи футболните мачове по целия свят.

„Той е лесен за използване“, казва 50-годишният мениджър в интервю за CNBC.

Платформата цели да обедини данните за представянето на футболистите, което би улеснило мениджърите при избора на играчи и трансферите им.

„Всеки уикенд наши играчи взимат участие в мачове от първенствата на Испания, Германия и др., а ние следим този процес чрез платформата по много лесен и бърз начин“, казва Саутгейт.

Google Earth ще показва промените на Земята през последните 37 годиниGoogle Earth представи нова функция, която дава възможност на потребителите на популярното приложение да наблюдават промените в различни географски региони

Платформата съдържа хиляди минути видео клипове и статистики за отделните играчи – от точните пасове до направени нарушения, картони и др.

Данните се извичат от компанията за спортни анализи Opta, Scout7, както и BBC.

Саутгейт е поставен под голямо напрежение в момента, тъй като финалният мач от европейското първенство ще се играе в Лондон на 11 юни.

Англия никога не е печелила този турнир, като на два пъти достига до полуфиналите, където губи от Германия (бел. ред. през 1968 и 1996 г.)

Колите на Google започват новата си обиколка на България от утреТяхната задача ще бъде да осъвременят изображенията на градовете, пътищата и магистралите в Google Street View