Технологиите са прекрасно нещо, но замисляли ли сте се колко време прекарвате пред лаптопа?

Няколко часа? Половин ден? По същия начин, случва ли ви се да вдигнете телефона, за да се обадите, но в следващия момент усещате, че вече скролвате за новини в социалните медии?

И един факт – изчислено е, че посягаме към телефона си над 50 пъти на ден.

Представете си въздействието, което това може да окаже върху вашето ежедневие и как то допринася за стреса, променя режима на сън и буквално изяжда времето. Наред с това, все повече хора споделят, че един от навиците, от които искат да се отърват, е времето пред екраните.

Защо трябва да опитате да направите детокс?

Освен очевидното физическо натоварване на очите, трябва да погледнем и чисто психологическата страна. Нашият мозък освобождава допамин в отговор на социалното одобрение (подобно на снимка в Instagram, например), но липсата на същия химикал (т.е. липсата на одобрение) генерира повишени нива на стрес.

Ето защо гледаме телефона си на всеки няколко минути след публикуване на пост/изпращане на съобщение. Това е, защото изпитваме основна нужда да бъдем свързани и да ни харесват.

Цифровият детокс има за цел да отговори на тази нужда, като създава усещане за „внимателност“. Представете си го като активна форма на медитация, тя е свързана с това да осъзнаете своите чувства и емоции, за да изживеете момента.

Ако сте щастливи, знаете защо. Ако имате почивен ден, знаете, че това няма да продължи вечно и затова трябва да изживеете усещането сега. Това ви помага да имате по-балансирана перспектива за живота ви.

Какво общо има това с дигиталния детокс? Е, животът с телефона или лаптопа до вас отвлича вниманието от тази цел да живеете за момента и потиска вниманието. Затруднява запазването на тази балансирана перспектива, тъй като влизаме в контакт с толкова много външни влияния.

Спорт и стрес

Наред с детоксикацията от цифрови медии, малко кардио упражнения могат да ни помогнат да се чувстваме по-малко стресирани. Джогингът за по-малко от 20 минути на ден наистина може да окаже голямо влияние.

Как да започнете да се детоксикирате цифрово и да станете по-концентрирани?

1. Направете си самооценка

„Не съм пристрастен към телефона си“, „Не използвам компютъра си толкова много на работа“ - може да си мислите, че не се нуждаете от цифров детокс, но много от нас ще се изненадат колко време прекарват пред екраните.

Много операционни системи за телефон/таблет/компютър вече ви позволяват да наблюдавате времето, което отделяте и може да се изненадате, ако измерите за кои приложения отделяте най-много време и връзката между тях.

Ако приложенията за социални медии отнемат по-голямата част от времето ви, може да се наложи детокс от дигиталното разнообразие!

2. Изключете телефона от ежедневието

Къде бихме били без телефона? Той е първото нещо, което проверяваме сутрин, и последното, което виждаме вечер, а това може да е проблем. Много хора споделят, че се чувстват тревожни, ако останат само няколко минути без телефон.

Ключът към „изключването“ е да се избере време, в което можем да бъдем без него. Например, докато пътувате до работното място, забравете за него и вместо това четете вестник или списание. Или го оставете далече от нощното шкафче и не го гледайте вечер.

3. Детокс с партньор

Ако убедите някого да прави дигитален детокс с вас, може да се почувствате по-мотивирани. Независимо дали става въпрос за семейство, приятели или колеги от работата, с партньор, който не е залепен за екрана, е по-вероятно да общувате реално - обядвайте или опитайте нов спорт за двама, като тенис или скуош.

Наличието на партньор за детокса означава да има до вас човек, който да следи, ако подсъзнателно започнете да превъртате отново социалните медии.

4. Поставете граници и се придържайте към тях

Няма как изведнъж да се откажете от телефона си, но може да започнете, като си определите часове за това: докато се храните, например, или помислете за разходка сред природата, където не сте обсебени от намирането на идеалния кадър в Instagram.

5. Използвайте новооткритата си свобода

След като оставите телефона, ще се изненадате колко допълнително време имате през деня. Сега имате шанса наистина да се възнаградите за това, че сте по-малко цифрово зависими. Пригответе вкусна вечеря за себе си, поглезете се с чаша вино и добра книга или се отпуснете с кратка тренировка, направете йога или вземете релаксираща вана.

„Онлайн животът“ не винаги е най-лесното нещо, което да оставите след себе си, но цифровият детокс не означава непременно, че никога повече няма да можете да вземете телефон или лаптоп. Вместо това става въпрос за намаляване на зависимостта ви от цифровите устройства.

Целта е да осъзнаете, независимо дали става въпрос за спорт навън или разходка с приятели, че реалността е много по-ценна от екрана и живота на другите в социалните мрежи.