Ако преди не сте прекарвали много време в мислене за дезинфекция, 2020 може би е годината, която е променила това.

Темата изглежда ще продължи да бъде актуална, но наред с десетките съвети и трикове, се появиха и много митове.

Вижте кои са трите най-големи неща, за които хората изглежда грешат при дезинфекцията:

Мит 1: Почистването и дезинфекцията са едно и също

Почистването и дезинфекцията не са едно и също. По-лесно е да приемем този факт, когато кажем, че почистването не е дезинфекция. Реално дезинфекцията не почистване. По-скоро тя е втора стъпка - това, което правите, след като почистите.

Почистването „се отнася до отстраняване на микроби, мръсотия и примеси от повърхности. Не убива микробите, но премахвайки ги, намалява броя им и риска от разпространение на инфекция."

Дезинфекцията, от друга страна, „се отнася до използване на химикали, например регистрирани от EPA дезинфектанти, за унищожаване на микроби по повърхности. Този процес не е задължително да почиства мръсни повърхности или да премахва микроби, но като убие микроби на повърхността след почистване, може допълнително да намали риска от разпространение на инфекция."

Много важно нещо, което да приложите на практика с тези знания, е никога да не дезинфекцирате мръсно място, мислейки, че сте ефективни. Трябва да почистите и след това да дезинфекцирате. Проблемът е, че мръсотията и органичните материали могат да направят някои дезинфектанти по-малко ефективни, така че е наложително първо да почистите, после да дезинфекцирате.

Мит 2: Дезинфектантите убиват микробите при контакт

Изкушаващо е да мислим, че нашите спрей бутилки с дезинфектант незабавно захващат частиците на вируса. Но ако пръскате дезинфектанта и го избърсвате с хартиена кърпа, не му давате време да си свърши работата и цялия упорит, щателен труд не постига това, което очаквате.

За да се гарантира тяхната ефективност, на дезинфектантите трябва да се даде определено количество „време за контакт“ с предметите или повърхностите, които дезинфекцират. Белината, например, изисква поне 10 минути време за контакт, за да убие микробите.

Други дезинфектанти, включително дезинфекциращи кърпички, имат свои собствени спецификации. Не забравяйте да прочетете етикета и следвайте указанията.

Мит 3: Дезинфектантите осигуряват трайна защита

Ако следвате указанията, можете да разчитате на вашата дезинфекцираща кърпичка/спрей да убие 99.9% от микробите. Но ако болен човек докосне повърхността, тези микроби са там, докато не дезинфекцирате отново. Дезинфекцираната повърхност остава такава, докато не бъде докосната отново (с ръце или частици от въздуха).