Преди векове щурмуването на замък обикновено се е смятало за обявяване на война, опит за заграбване на властта или акт на отмъщение.

Великобритания е осеяна със замъци, които обаче не са свидетели на особен екшън в последно време, а по-скоро на обикалящи коридорите и градините им туристи с настроени за снимка телефони.

До миналия петък, когато крадците нахлуват в замъка Арундел в Западен Съсекс и отмъкват артефакти за над 1.4 милиона долара.

Сред тях е и уникален златен набор от броеници, който Мери - кралицата на Шотландия, носи, когато е обезглавена през 1587 г.

Други предмети, откраднати от замъка - дом на херцозите на Норфолк и техните предци в продължение на 850 години, включват коронационни чаши, подарени от шотландската кралица на графа Маршал през 16 век, както и няколко златни и сребърни предмети.

Всички тези исторически артефакти са отмъкнати от витрина в част на замъка, отворена за посетители, съобщава The ​​Guardian.

Алармата в замъка се задейства около 22:30 часа в петък. Персоналът вика полиция, но крадците успяват да избягат.

"Откраднатите предмети имат значителна парична стойност, но като уникални артефакти от колекцията на херцога на Норфолк имат неизмеримо по-голямо и безценно историческо значение", казва говорител на настоятелите на замъка Арундел.

"Затова призоваваме всеки, който има информация, да се обърне към полицията, за да й помогне да върне тези съкровища обратно там, където им е мястото."

До момента към крадците не водят почти никакви следи, но се смята, че с изоставена изгоряла кола, открита наблизо, е извършено престъплението.