Основателят на Amazon Джеф Безос ще напусне официално поста главен изпълнителен директор на компанията на 5 юли, обяви самият той по време на годишното събрание на акционерите.

Безос ще бъде наследен на поста от Анди Джаси, който в момента ръководи Amazon Web Services (AWS), след като в продължение на близо 30 години управлавяше интернет гиганта, който го направи един от най-богатите хора в света. Безос ще стане изпълнителен председател на Amazon.

Компанията обяви тази предстояща промяна през февруари, заявявайки, че Джаси ще поеме ръководството през третото тримесечие на финансовата година. Преди това от Amazon не бяха обявили точна дата за смяната.

Бурната двегодишна връзка на най-богатия човек в света и неговата приятелкаПрез януари 2019 г. медиите гръмнаха, че главният изпълнителен директор на Amazon и неговата съпруга Маккензи се развеждат след 25 години брак. Часове по-късно стана ясно, че Безос има връзка с Лорън Санчес, телевизионна водеща и пилот на хеликоптер

Денят има "сантиментална стойност," заяви Безос – 5 юли е датата, на която Amazon е регистрирана през 1994 г.

Безос също така каза, че очаква Джаси, който работи за компанията от 24 години, да бъде "изключителен лидер."

Джаси ще поеме управлението на един все по-сложен и разглеждан под лупа бизнес. Дори и тази седмица около Amazon имаше голяма новина, след като стана ясно, че ще придобие MGM за 8.45 млрд. долара.