Борсовият индекс Dow Jones Industrial Average днес се счита за един от най-представителните индикатори за настроенията на Уолстрийт.

30-те компании в състава на индекса са известни като "сините чипове" и се считат за двигателите на американската икономика и индустрия.

Един от съществените недостатъци на индекса Dow Jones е начинът на неговото изчисляване – по-скъпите акции участват с по-голямо тегло.

От доста време инвеститорите на щатските пазари си задават въпроса – какво следва да направи една от най-скъпите компании в света – Amazon, за да попадне сред сините чипове?

При настоящата цена от около 3 190 долара за брой, това като че ли изглежда немислимо. Bloomberg обаче цитира мненията на пазарни наблюдатели, които посочват, че при един доста сериозен сплит на акциите на компанията (бел. ред. намаляване на цената на акциите за сметка на издаването на нови акции, т.е. увеличение на капитала) Amazon има по-големи шансове това да се случи.

„Основният проблем на Dow е, че това е теглови индекс, т.е. от значение е цената на акциите, а не пазарната капитализация на компанията", казва Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance.

Дори един сплит от 10 към 1, което би намалило цената на акцията до 319 долара за брой, може да не е достатъчен за компанията, за да попадне сред 30-те дружества, смятани за „гръбнака на икономиката“.

Последните промени в състава на DJIA бяха направени през август, когато Exxon Mobil Corp., Pfizer Inc. и Raytheon Technologies Corp. бяха заменение от Salesforce.com Inc., Amgen Inc. и Honeywell International Inc.

Предстоящите промени в Dow Jones - най-мащабните от седем години насамПромените, които ще влязат в сила от 31 август, са най-мащабните от седем години насам

При сплит от 10 към 1 Amazon ще е на трето място по тегло в индекса - след UnitedHealth Group и Goldman Sachs Group, търгуващи се на нива от 420 и 368 долара за брой.

Според Кейт Лърнър, главен пазарен анализатор в Truist Advisory Services, евентуалното включване на Amazon в индекса ще е от особен престиж за компанията, тъй като това е един от най-често споменаваните индикатори в света.

„Това показва на всички инвеститори, че компаниите, които са в състава му, са водещи на световно ниво и са лидери в своята индустрия", като, според Лърнър, един евентуален сплит на акциите на Amazon ще ги направи по-достъпни и за дребните инвеститори.

Според Закарели, ако цената на книжата се понижи до нива между 100 и 300 долара, това ще са доста атрактивни нива за покупки от страна на индивидуалните инвеститори, за които всеки долар е от значение, докато институционалните вложители се притесняват по-малко от цената на акцията, тъй като разполагат с големи суми, които да инвестират.

За да сме съвсем точни, големи сплитове на акциите на компаниите не са невиждани, като дори Apple прави сплит в съотношение 7 към 1 през април 2014 г., което се случва близо 11 месеца преди компанията да бъде добавена към индекса.

От икономическа гледна точка, за компанията едва ли има голяма ползва един подобен сплит. За дребните инвеститори обаче това би предизвикало още по-сериозен интерес към книжата на компанията, тъй като те ще поевтинеят значително и ще бъдат по-достъпни.

Това е доказано от Morgan Stanley, проучили 450 компании, осъществили сплит в последните 20 години. Според анализа, тези компании постигат средно с 2.4% по-добра доходност от индекса S&P 500.

„Включването на технологичните компании към индекса Dow Jones явно не е приоритет за тях", казва Джорджо Капуто, портфолио мениджър от J O Hambro Capital Management.

И все пак това може би е по-вероятно решение за компанията, отколкото една процедура по обратно изкупуване на собствени акции, която също се смята за показател, че ръководството мисли книжата за подценени", казва Джо Фелдман от Telsey Advisory Group.

Вчера стана ясно, че основателят на Amazon Джеф Безос е продал акции за 4.9 млрд. долара през миналата седмица. Той обаче все още разполага с над 10% от капитала на компанията, а състоянието му към днешна дата възлиза на 186 млрд. долара.