Всички са чували за Сицилия, Сардиния и модерния Капри, но що се отнася до очарователни острови, Италия може да предложи много повече от обичайните заподозрени.

Малко хора осъзнават, че бреговата линия на страната, всъщност, е осеяна с над 350 идилични острова - от перфектната Фавиняна през Панарея без автомобили до скалистия Маретимо.

Някои от тези острови са доста отдалечени и трудно достъпни, докато други изискват по-малко усилия. Някои са шикозни, а други - спокойни и селски.

Едно предупреждение обаче: италианците обожават островите и обикновено се отправят именно към тях по време на летните си ваканции. Така че, ако не искате да се сблъскате с тълпи, избягвайте да пътувате през юли и август.

Ако истинско уединение е това, което търсите, посетете ги през зимните месеци - може би тогава ще сте единственият посетител, посочва T+L.

Фавиняна

Разположен на час път с ферибот от западното крайбрежие на Сицилия, скалистият Фавиняна е най-големият и най-популярен от трите Егадски острова - парчета земя с форма на пеперуда, оградени от назъбена брегова ивица и осеяни с пясъчни плажове (Cala Rossa и Cala Azzurra са сред най-добрите) и малки тайни заливчета.

Ще откриете невъзможно чистите, лазурни води на Тиренско море, осеяни с лодки и яхти, които се плъзгат безшумно покрай скалистия бряг. Запасете се с най-важните неща за пикник и се отправете към пристанището, за да наемете малка лодка с или без капитан и прекарайте деня в плуване, гмуркане с шнорхел и отпиване на студени напитки.

Скутерът е най-добрият начин да се придвижвате на сушата, а от местната кухня задължително опитайте специалитетите с риба тон - тартар с каперси и мента или сочна пържола.

Маретимо

Очарованието на мъничкия, почти непознаващ трафика Маретимо - най-отдалечения от Егадските острови, се крие в неговата простота. Относителната недостъпност и липсата на хотели са запазили нещата тук до голяма степен селски.

Туристите наемат стаи и апартаменти в единствения град, съставен от купчина варосани сгради със сини капаци, струпани около възхитително "износено" пристанище.

Те прекарват времето си в проучване на морски пещери, плуване край скалистия бряг, приказки над сутрешното капучино и почивка на сенчести тераси с книга в ръка, преди да пируват с местната супа от омар в една от траториите на острова.

Най-добрите дестинации в Европа за посещение през 2021 г.Къде бихте искали да отидете на почивка в Европа веднага щом е безопасно да пътувате?

Салина

Разположена в средата на седемте Еолийски острови, заспалата и зелена Салина се е образувала от два изчезнали вулкана. Намиращ се в северната част на Сицилия, днес островът е известен с производството на сладко вино и каперси. По крайбрежието му могат да се намерят малки, варосани градове и села, а Санта Марина е пристанището и основният център, в който можете да наемете лодка.

На Салина няма какво друго да се направи, освен да се плува в топлите води край каменистите плажове, да се хапват прясна риба и морски дарове и да се наслаждате на великолепните гледки.

ПанареяОт гледна точка на атмосферата, перфектната за снимки Панарея (един от най-източните Еолийски острови) е невероятно далеч от Салина. Олицетворение лукса, островът става популярен през 60-те години на миналия век, а днес знаменитости, като Бионсе, Бил Гейтс и Ума Търман, са редовни посетители.

Те пристигат със своите яхти, за да се насладят на изгледите, храната и коктейлите. На острова няма автомобили (местните жители карат голф колички или триколесни колела), така че ако искате да стигнете някъде, ще трябва да се поразходите.

ПантелерияТова отдалечено парче черна вулканична скала, безмилостно бито от топлите ветрове, е по-близо до Тунис, отколкото до Италия. Арабските нашественици оставят своя отпечатък върху местните жилища, построени от черен камък с куполни покриви и дебели два метра стени.

Знаменитости, като Джорджо Армани и Лука Зингарети, имат вили тук, но островът остава далеч от туристическата суета. Може и да няма плажове, но Пантелерия е богат на вулканични дейности, които включват кални бани и естествени сауни.ВулканоПовечето туристи идват на Вулкано, за да се изкачат на активния му вулкан или да се изкъпят в известните му кални бани само на кратка разходка от фериботния пристан. Но тук има още какво да се прави.

Можете да се разходите и да се насладите на буйната и сурова природа, из която се разхождат палави кози. Криволичещ път ще ви отведе до плажа с черен пясък и селището Гелсо, където ще намерите множество красиви сгради и превъзходен крайбрежен ресторант.

ПонцаНай-големият от Понтийските острови - парчета скала, пръснати в Тиренско море между Рим и Неапол, е обвит в древни митове и легенди. Тук се събират живеещите в Рим, но международните посетители са малко.

Прилепнали към стръмни скали, ярко боядисаните къщи на главния град предлагат изглед към пристанището, изпълнено с лодки. Вземете местния автобус, за да разгледате острова (той е твърде хълмист за велосипеди) и следвайте пешеходните пътеки през ароматната растителност до тайните заливчета.

Архипелагът от над 1800 острова с готически замъци и корабокрушенияАрхипелаг Хиляда острова. Звучи като земя от света на приказките, но наистина съществува

ПрочидаЗасенчен от блестящия Капри и популярния Исхия, малкият и скромен Плочида е известен с лимоните си. Фериботите акостират рамо до рамо с малки риболовни лодки в оживената Марина Гранде, където по крайбрежната алея са разположени кафенета и ресторанти.

Но за да усетите истинското му очарование, се отправете към пристанището на Корицела - бъркотия от къщи в пастелни цветове, често избирани за филмов декор. Оттук се изкачете до внушителната, укрепена Terra Murata за изключителна гледка към морето.

Най-добрият начин за опознаване на предимно равнинния остров е със скутер или велосипед, които можете да наемете в близост до пристанището.

Ла МадаленаПридвижването с ферибот до Ла Мадалена от североизточното крайбрежие на Сардиния отнема само 20 минути, но това спокойно място е далеч от скъпарския кич на близкия Коста Смералда. Това е най-големият остров от едноименния архипелаг - клъстер от седем острова и отдалечени парчета земя, оградени от розова скалиста брегова линия.

Единственият град на острова е оживено пристанище с хубави магазини, барове и ресторанти. През деня можете да се отправите към десетките красиви плажове и да плувате в тюркоазените им води, които са сред най-чистите в Средиземно море.

ЕлбаДостатъчно голям, за да поеме тълпите италианци, които се тълпят на него за летните си ваканции, Елба (най-големият остров в Тосканския архипелаг) е добър избор, ако искате да комбинирате разжлеждането на културни забележителности с почивката на плажа.

Наполеон Бонапарт е заточен тук през 1814-15 г., като можете да посетите и двете му вили. Плажовете са от световна класа, като варират от страхотни заливи с пълно обслужване до малки ивички, достъпни само по море А за вечерна разходка и сладолед старият Портоферайо и градовете Марсиана Марина и Каполивери са истинска наслада.