Две китайски платформи за тръговия с финансови инструменти виждат в криптовалутите възможност за навлизане на чуждестранните пазари.

Това им дава шанс да се конкурират с най-голямата инвестиционна платформа в сегмента на индивидуалните трейдъри Robinhood, пише CNBC.

Futu и Tiger Brokers обявиха, че ще кандидатстват за лицензи в Сингапур и Съединените щати, като ще дадат възможност на местните инвеститори да извършват операции с криптовалути.

Това става факт, след като биткойнът и останалите дигитални парични единици възстановиха част от загубите, реализирани в първите седмици на май. Китайските финансови регулатори пък полагат усилия да ограничат спекулациите на криптопазара.

През последните няколко седмици те наложиха серия от ограничения върху търговията и т. нар. "копаене" на криптовалути.

Извън Поднебесната империя обаче интересът към блокчейн валутите остава силен. След като през април биткойнът поскъпна до рекордни нива от близо 64 000 долара, цената му се срина и в момента се движи около 37 300 долара за брой.

В платформата на Robinhood търговията с биткойни е разрешена от 2018 г. Само от началото на тази година тя е привлякла по над 3 милиона нови клиенти месечно. През април на Nasdaq дебютира и специализираният сайт за търговия с криптовалути Coinbase.

И Futu, и Tiger Brokers са популярни най-вече в Китай, но търсят начини да навлязат и на други пазари. Там обаче те са изправени не само пред конкуренцията на модерните приложения за търговия, като Robinhood, но и на традиционните инвестиционни брокери от ранга на Interactive Brokers.

Какво е етер и по какво се различава от биткойна?Етер е втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация и напоследък дори отнема част от блясъка на биткойна

Към края на март клиентите на Futu са близо 790 хиляди, което представлява трикратен ръст на годишна база. Тези на Tiger Brokers са около 380 000, като броят им се удвоява спрямо миналата година.

И докато интересът на дребните инвеститори към криптовалутите остава висок, този към IPO-тата намалява, отчитат китайските платформи. Миналата година всяко голямо публично предлагане е привличало поръчки за над 1 милиард долара, в момента те са в пъти по-малко.

Миналата седмица акциите на Futu и Tiger Brokers бяха добавени в борсовите индекси на MSCI, които се следят от стотици инвестиционни фондове по целия свят, управляващи портфейли на стойност трилиони долари, пише още CNBC.