Датският футболист Кристиян Ериксен прекара трета нощ в болницата, където е подложен на най-различни изследвания, след като получи сърдечен арест по време на мач от Европейското първенство по футбол в неделя.

Лекарите обаче все още не са излезли с подробности за това защо сърцето му е спряло изведнъж, а приоритет в момента е намирането на причината.

"Това бе един 29-годишен човек, който се бори за живота си," казва пред BBC професор Санджай Шарма, кардиолог и председател на експертната комисия към Английската футболната ссоциация.

"Сега трябва да разберем какво всъщност се е случило."

Една от най-често срещаните причини за сърдечен арест е животозастрашаващият анормален сърдечен ритъм, според British Heart Foundation (BHF).

Сред другите причини са кардиомиопатията, заболяване на сърдечния мускул, което засяга неговия размер, форма или плътност и може да бъде наследствено, както и острия миокардит или възпалението на сърдечния мускул.

Сега на сърцето на Ериксен ще бъдат направени сложни изследвания със скенер, с цел засичането на евентуални аномалии, нещо което редовните сърдечни изследвания на футболистите да не са засекли, казва професор Шарма.

"Тези състояния невинаги се засичат в юношеска възраст и може да започнат да се проявят едва когато човек е в 20-те или 30-те си години", според Шарма.

Понякога такива аномалии при футболистите се появяват само по време на мач или пък са свързани с прекарано наскоро боледуване, което е напрегнало сърцето.

Ако и когато бъдат установени такива проблеми, някои от тях може да бъдат отстранени или лекувани, но други остават необратими и неизлечими.

Сърдечният арест настъпва, когато сърцето внезапно спре да изпомпва кръв в тялото, лишавайки мозъка от кислород, което води до загуба на съзнание или спиране на дишането.

Той е различен от сърдечния удар, който настъпва, когато кръвоснабдяването на сърдечния мускул е прекъснато, често заради съсирек в някоя от коронарните артерии.

Вредно ли е да спите твърде много?И как може да ви навреди

Ериксен не е единственият футболист със сърдечни проблеми по време на мач. През 2012 г. Фабрис Муамба колабира на игрището, а сърцето му спря за 78 минути. Камерунецът Марк-Вивиен Фо почина на 28-годишна възраст по време на мач на националния отбор, а бившият английски защитник Уго Ехиогу, който бе треньор в Тотнъм, почина през 2017 г., на 44-годишна възраст.

"Големите натоварвания излагат спортистите на по-голям риск, защото те напрягат сърцето си повече и е по-вероятно да предизвикат някакъв проблем," казва доктор Зафар Икбал, който отговаря за спортната медицина в английския футболен клуб Кристъл Палас.

"Това обаче са много редки инциденти," допълва той.

Сърдечен арест може да получи всеки по всяко време, а не само добре подготвени физически футболисти.

Всяка седмица във Великобритания от внезапен сърдечен арест умират средно по 12 души на възраст под 35 г.

На Острова всяка година има по около 30 000 случая на сърдечен арест извън болниците, при които се налага спешна реанимация, а само един на всеки 10 души оцелява.

Сърцата на футболистите са уголемени и работят по-ефективно от тези на останалите хора, което означава, че при тях рискът да имат други сърдечни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и запушени артерии, от които често страдат пушачи и хора, които се хранят нездравословно, е по-нисък.

Ако обаче сърцето бъде подложено на допълнителен натиск вследствие на обезводняване, жега или наскоро прекарано заболяване, това може да окаже ефект.

Всяка секунда е от значение

Според доктор Икбал от съществено значение е фактът, че кардиопулмонална реанимация (CPR) при Ериксен е започнала веднага, последвана от използването на дефибрилатор и че това е техника, която всеки знае как да прилага.

Той би искал всяко средно училище да има разполага с дефибрилатор.

"Всяка минута забавяне намалява шансовете за оцеляване с 10%," твърди Акбал.

Извършването на CPR пък може да увеличи повече от два пъти шансовете за оцеляване на човек в някои случаи.

"Всяка секунда е от значение, когато някой е получил сърдечен арест – колкото повече хора знаят как да правят CPR, толкова повече животи може да бъдат спасявани," казва доктор Соня Бабу-Нараян, консултант кардиолог в the BHF.

Всеки би могъл да използва дефибрилатор, а експерти твърдят, че няма как те да бъдат използвани погрешно. Дефибрилаторът пуска електрически импулс само ако е необходим, след като автоматично измерва сърдечния ритъм на човек.