Средиземно море отдавна е известно със своите забележително чисти води.

А в една европейска страна определено можете да сте сигурни, че водата, в която плувате, е също толкова чиста, колкото изглежда.

В неотдавнашен доклад на Европейската агенция за околната среда (European Environment Agency, или EEA), който изследва качеството на водата на 22 276 различни места за къпане в 27-те държави от Европейския съюз (плюс Албания, Швейцария и Великобритания), Кипър получава перфектната оценка от 100%.

Това гарантира покриването на най-висок стандарт за качество на плувните води, тествани между 1 май и 31 октомври 2020 г.

Всъщност, от 112-те места за плуване в страната всяко едно е с „отлично“ класиране, съобщава T+L.

Като цяло водите на Европа се справят доста добре в класацията, като 82.8% са „отлични“ през 2020 г. Непосредствено след Кипър са Австрия с 97.7%, Гърция с 97.1%, Малта с 96.6% и Хърватия с 96.1%.

"Качеството на европейските води за къпане остава високо след четири десетилетия действия, насочени към предотвратяване и намаляване на замърсяването," заявяв Ханс Бруйнинкс, изпълнителен директор на EEA. „Законът на ЕС не само помогна за повишаване на цялостното качество, но също така и за идентифициране на области, в които са необходими конкретни действия.“

Новината е добре дошла за Кипър, пострадала сериозно от пандемията. Туризмът отбелязва спад от 85% през лятото на 2020 г., в сравнение с предходния сезон, според Асошиейтед прес, като агенцията добавя, че 13% от БВП на страната идва именно от този отрасъл.

„Има пряка връзка между качеството на водите за къпане и туризма и в резултат на това отличните резултати са много важни не само за здравето на къпещите се и околната среда, но и за икономиката на Кипър“, според Костас Кадис, министър на околната среда на страната.

13 български плажа със Син флаг. Ето кои са най-чистите морски ивици13 български плажа и едно яхтено пристанище отговарят на световния стандарт Син флаг у нас през 2021 г.

В долната част на класацията, общо 296 места - или 1.3% от тестваните, са получили лоша оценка за качеството на водата. Великобритания, която по време на проучването все още е в ЕС, има само 17.2% в категория "отличен", а Полша - 22.1%.

В България агенцията е изследвала 96 различни дестинации (92 морски и 4 на сладководни басейни), от чиито води са взети 846 проби. 60.4% (58 места) са с отлично качество на водата. С добро качество са 37 места, или 38.5%.

Тук ще откриете интерактивна карта, на която са обозначени местата с изследвана чистота на водата у нас.