Китай ще изпрати първите астронавти на собствената си космическа станция в четвъртък тази седмица (на 17 юни).

Трима космонавти ще се качат на борда на космическия апарат Шънджоу-12, който ще бъде изстрелян с ракетата Дългият марш 2F от космодрума в Джиукуан, предава CNBC.

Това е първата китайска пилотирана космическа мисия от 2016 г. насам, а новата космическа станция, която все още е в процес на изграждане, ще посрещне първите си обитатели.

През април в орбита беше изпратен един от трите основни модула на станцията, който е предназначен именно за "квартирите" на астронавтите. През май към него беше прикачен и вторият, който е товарен и съдържа основните провизии, необходими за пребиваването им в космоса.

За тази и следващата година са предвидени общо 11 китайски космически мисии, чиято цел е завършването на орбиталната станция. Очаква се тя да бъде напълно функционираща до края на 2022 г.

Тримата астронавти, които ще я посетят тази седмица, са Ние Хайшенг, Лиу Боминг и Тан Хонгбо. Лиу и Ние са "ветерани" с по няколко полета зад гърба си, докато за Тан това ще бъде първото излизане в открития космос. Те ще прекарат три месеца на борда на космическата станция.

По време на мисията те ще тестват голяма част от стистемите ѝ, включително животоподдържащата апаратура и техническата поддръжка.

Китайската космическа станция има амбицията да се превърне в конкурент на Международната космическа станция, която функционира от 1998 г. и се поддържа съвместно от САЩ, Русия, Европейския съюз, Япония и Канада.

Миналата година Китай стартира и собствената си сателитна система Бейду, която е конкурент на американската GPS. По-рано тази година беше изпратена и първата китайския мисия до Марс.