Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай трябва да плати 10 трилиона щатски долара като компенсация за щетите, причинени от пандемията само на САЩ, докато за останалия свят тази сума ще бъде дори значително по-висока, съобщава „Дойче Веле“.

Водещият на „Фокс нюз“ помоли бившия президент да коментира изявлението му от 6 юни, че всички страни трябва да се обединят и да изискат от Китай поне 10 трилиона долара, за да компенсира загубите от пандемията.

"Тази цифра е много по-висока, но това е всичко, което те могат да платят. И ние говорим само за плащания към нас, за останалата част на света тази цифра е дори по-висока", каза бившият ръководител на Белия дом. „Цели държави бяха унищожени заради това, което направиха“, продължава Тръмп, цитиран от БГНЕС.

В същото време бившият американски президент се оплака, че неговата администрация е критикувана, че предполага, че пандемията е можела да започне в резултат на изтичане на инфекция от Института по вирусология в Ухан. Според него, тази критика се оказва „абсолютно безпочвена“.

"Надявам се, че това се е случило случайно или поради некомпетентност на някого", продължава Тръмп, позовавайки се на причините за избухването на коронавируса. "Но както и да е, Китай трябва да окаже помощ."

Нова заплаха - от COVID-26 и COVID-32Необходимо е да се разследва „появата на огнището“ на новия коронавирус. Затова вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна епидемията

В края на май американският президент Джо Байдън обяви, че в момента американската разузнавателна общност няма достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от контакт на човек със заразено животно или инцидент в лаборатория.

Американският лидер възложи на разузнавателната общност да "удвои усилията", за да проучи всички налични данни и да му подготви нов доклад по тази тема след 90 дни.

На 23 май The Wall Street Journal публикува твърдение, позовавайки се на данни от американското разузнаване, че най-малко трима китайски учени от Института по вирусология Ухан от КНР са били тежко болни през ноември 2019 г., което може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус.

Както заяви Жао Лиджиян, официален говорител на китайското външно министерство на редовния брифинг на 24 май, публикации в медиите, че няколко учени от института са били лекувани в болница през ноември 2019 г., още преди китайските власти да обявят появата на неизвестна тогава болест, не са верни.

През март международна група експерти публикува доклад за пътуване до Китай през януари-февруари, за да разследва произхода на новия коронавирус. Експертите не могат да стигнат до еднозначно заключение.

Според окончателния документ на мисията, публикуван в Женева, те считат за най-вероятния сценарий, според който коронавирусът е бил предаден между животни, а след това и на хората, най-малко вероятният сценарий е появата на SARS-CoV-2 в лабораторни условия.