Потребители на социалните медии споделят снимки от Google Street View на приятели и роднини, които вече са починали.

Тази нова тенденция е предизвикана от профила Fesshole в Twitter, който призовава последователите си да споделят анонимни признания, много от които са нецензурни.

Един от тези последователи пише, че търсил в Google Street View снимки, които са направени преди баща му да почине.

Google Street View стартира в САЩ през 2007 г., но след това се превърна в глобална платформа.

Нийл Хендерсън от BBC споделя снимка на покойния си баща пред входната му врата.

"Имам стотици снимки на баща ми, но тази от Google Street View е доста въздействаща, сякаш той все още е тук," пише той.

Друг потребител на Twitter показва снимка на двойка на тротоара, която се държи за ръце, пояснявайки, че това са неговите родители, които умират преди няколко години.

Друг пуска снимка на жена пред входната врата, като пише, че това е майка му, излязла отвън да изпуши една цигара.

Някои от последователите на Fesshole пък изразяват съжаление, че трогателни за тях изображения са били подменени с по-нови.

Има обаче начин да се виждат и предишните снимки, като кликнете на иконата на часовника в горния ляв ъгъл на Google Maps (тази функция липсва в Google Earth).

Издирването в Google Street View на странни предмети или уловени чудновати моменти се е превърнало в нещо като отделна ниша за убиване на време в интернет, пише BBC.

Само в приложението TikTok има над 660 млн. видеа, в които е отбелязан Google Street View, а много популярни профили показват видеа на страни неща, открити в сайта.