Международното летище Дубай, което е най-голямото в света по брой обслужени международни пътници, очаква до есента да възстанови до 90% от капацитета си отпреди пандемията и да отвори допълнителен терминал с увеличаване на търсенето.

“Очакваме огромен ръст в търсенето за пристигащи и заминаващи пътници в следващите няколко месеца,” заяви главният изпълнителен директор на Dubai Airports Пол Грифитс в интервю за Bloomberg.

Въздушният трафик ще получи импулс с премахването на ограниченията в много държави, а предстоящ празник в Близкия изток и изложението Експо 2020 Дубай, което започва през октомври, също ще подкрепят търсенето, заяви той. Летището планира да отвори отново един от терминалите и зала, които бяха затворени през март 2020 г. и да увеличи броя на служителите с 3 500, за да отговори на нарасналото търсене.

Туризъмът е от ключово значение за икономиката на емирството а Международно летище Дубай, което е търговският и пътнически хъб на Близкия изток, разчита сериозно на това да свързва полетите на пътуващите по света.

Ръководство за епично пътуване: 27 държави, 181 дни, нито един полетКакво ще кажете за пътешествие, по време на което да посетите 27 страни, при това без нито един самолетен полет? The Daily Mail ни показва как да го направим за 181 дни, пътувайки на кораб, яхта и влак. И всичко това, без да стъпвате на летище...

Националният превозвач на Дубай Emirates също засилва дейността си, за да се подготви за по-голямото търсене през лятото. До края на юли авиокомпанията ще е възстановила около 90% от мрежата си от полети отпреди пандемията, прогнозираха по-рано от превозвача.

Грифитс обаче не очаква ОАЕ да бъде извадена от червения списък на Великобритания преди края на юни или юли. Великобритания е един от най-важните пазари за Дубай и “ние с притеснение” преговаряме с британското правителство, заяви той.

Междувременно Дубай започна да облекчава ограниченията за някои от пристигащите пътници от Индия, Нигерия и Южна Африка.