Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141.63 лева на 148.71 лева от 1 юли, реши правителството.

Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните.

С колко ще разполагате, ако пестите по 100 лв на месец до пенсия?Сметките са направени при спестяването на 100 лв. на месец и без налични други спестявания

2 080 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец юли, стана ясно още след днешното заседание на Министерски съвет. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на добавките за месец юли правителството ще отпусне допълнителни 104 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Изплащането на добавка от 50 лв. към пенсиите всеки месец е мярка в подкрепа на пенсионерите, която стартира през месец август 2020 г.