Роденият в Бразилия милиардер Жорже Пауло Леман, който стои зад някои от най-големите сделки в сферата на потребителските продукти за всички времена, сега е на близо 80-годишна възраст и живее в Швейцария.

Той обаче не приема швейцарския идеал за пенсия.

Леман, който е основател на компанията за дялово инвестиране 3G Capital Partners Ltd., продължава да работи и казва, че не изпуска от поглед света на бизнеса.

“Ужасяващо е, че всички в Швейцария се пенсионират на 60 г. и си мислят, че това е ок,” заяви наскоро Леман по време на конференция.

Той е 34-ият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 25.6 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Леман обаче понесе известни загуби през последните години. Придобиването и сливането на Kraft Heinz Co. засега се оказва неуспешен ход, като само през тази година от пазарната стойност на компанията бяха изтрити 20 млрд. долара.

Мениджърският стил на 3G, който се базира повече на ограничаване на разходите, отколкото на изграждане на бранда, не проработи при щатския хранителен гигант. Леман остава член на борда на директорите на Kraft, която наскоро назначи нов главен изпълнителен директор.

“Обичам да се справям много добре, а когато мисля, че не правя нещо добре, опитва да се усъвършенствам,” казва Леман, който има бразилско и швейцарско гражданство. “Светът се променя много бързо.”

Той казва, че не страда от липса на енергия, защото все още има още много неща за вършене. Ежедневните упражнения, които той нарича „свещени“, пък му помагат да поддържа форма. Леман, който е бивш професионален тенисист, все още практикува този спорт.

Съпругата на Леман казва, че той понякога спи по време на срещи, а самият Леман добавя “И също така спя много добре.”