Повечето от нас са пътували в чужбина, но ходили ли сте някога целенасочено до границата на определена държава? Вълшебното място, където се срещат две или повече страни! Границите на някои държави са наистина странни, а други са направо враждебни, така че нека да разгледаме най-странните от тях в света.

1. България, Гърция и Македония

Точката, в която се срещат три държави е известна още като връх Тумба – тук Гърция се докосва до най-югозападната точка на България и най-югоизточната точка на Република Северна Македония. Всеки август от 2001 г. насам се организира международна екскурзия до върха под мотото „Балканите без граници“.

2. Остров Фазан

Този малък остров, разположен в река Бидасоа между Северна Испания и Южна Франция, е дълъг само 200 метра и е сменял националността си повече от 700 пъти от 1659 г. Това е така, защото двете страни се редуват да го управляват, сменяйки собствеността си на всеки шест месеца.

3. Мексико и САЩ

Най-пресичаната граница в света с близо 1 милион имигранти всяка година. Всички знаем за намеренията на Тръмп да построи стена от 12 милиарда долара по протежение на цялата линия, простираща се от Тихия океан на запад до Мексиканския залив на изток. Преминава през различни терени, вариращи от градски райони до пустини.

4. Египет и Судан

Бир Тавил е участък от пустиня от 2000 квадратни километра, който разделя двете страни. Това парче ничия земя би генерирало само загуби, затова и двете държави отказват да го анексират.

5. Канада и САЩ

С ширина близо 9 км. това е най-дългата граница в света, разделяща Канада от 13 държави. Изглежда като права линия на картата, но напълно изолира Пойнт Робъртс от останалата част на САЩ. Полуостровът от 5 квадратни мили има само начално училище, така че учениците от гимназията, които искат за да учат в САЩ трябва да преминават границата всеки ден.

6. Мореснет

Между 1830 и 1919 г. съществува малко известна държава на име Мореснет, със собствено знаме и дори собствен език. Мореснет граничи с Холандия, Белгия и Прусия за малко под 90 години. След Първата световна война обаче територията е анексирана от Белгия и днес тази точка е белязана от кула (в Белгия), откъдето можете да видите прохладния Labyrint Drielandenpunt (в Холандия).

7. Бразилия, Аржентина и Парагвай

Границата се намира там, където се сливат реките Игуасу и Парана. Това е много посещаван туристически район, като всяка от трите граничещи държави е издигнала обелиск, боядисан в националните цветове на страната, откъдето можете да се насладите на идилична гледка към всяка нация.

8. Холандия и Белгия

И двете страни имат толкова ексклави в ексклавите, че много къщи и магазини са разделени по средата между двете страни. Така жителите се оказва, че пазаруват в една държава и се хранят в друга.

9. Ботсвана, Намибия, Замбия и Зимбабве

Тези „Четири ъгъла на Африка“ се срещат на река Замбези, която е заета с фериботи и лодки, постоянно пресичащи се между четирите държави. Но заради несигурността на някои държави, фериботните пресичания изведнъж стават незаконни в една държава и разрешени в друга. Затова през 2007 г. Замбия и Ботсвана сключват сделка за изграждане на мост, който да замести фериботната система.

10. Островите Диомед

Точно между Сибир и Аляска има два малки острова- Yesterday Island (Големия Диомед) и Tomorrow Island ( Малкия Диомед). Часовите зони на островите се управляват от Русия и САЩ, така че Yesterday Island е на 21 часа след Tomorrow Island. Но пък така можете да празнувате рождения си ден два пъти в един и същи ден!