От блатни разходки до дигитални приключения - Естония е държава, която може да предложи много нестандартни преживявания на своите гости.

Електронното издание Wanderlust представя списък от 8 интересни неща, които можете да правите в прибалтийската република.

1. Разходки из блатата

Блатата покриват една пета от територията на Естония, а най-старото от тях е на над 10 000 години. Спокойната и мистична атмосфера около тези места ги е превърнала в част от местния фолклор.

Най-подходящото време за посещение на блатните местности е около изгрева или залеза на слънцето, когато светлината гарантира впечатляващи снимки. Можете да срещнете и представители на местната фауна, които са се приспособили към живота в блатата.

В някои от тези местности са изградени специални екопътеки, а на други посетителите могат да обуят обувки, които са направени специално за придвижване във влажните зони. В някои от блатата дори може да се плува.

2. Релакс в "опушена" сауна

Сауните на пушек са важна част от естонската култура и дори са включени в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Традицията води началото си от 13-и век и се смята, че е възникнала в южните региони на страната, където до ден-днешен се предлага като услуга в много спа центрове.

Сесиите в "опушената" сауна продължават между три и пет часа. Те включват специален масаж с брезови клонки, който помага за подобряването на циркулацията на кръвта в организма и за почистването на порите на кожата.

Ароматът на изгоряло дърво се допълва от този на меда и на месото и колбасите, които често се опушват в самата сауна. След нея обикновено се взима студен душ, а до някои от тях има и специални басейни, в които да се разхладите след горещата процедура.

3. Кану в "петия" сезон

Всяка година на границата между зимата и пролетта в Естония се наблюдава необичаен "пети" сезон. Нивото на реките и езерата временно се покачва заради топящия се сняг, като на много места равнинните части и дори част от пътната мрежа се наводняват. Това обаче създава нови водни "пътища", по които може да се обикаля с лодка.

В националния парк Соомаа това природно явление може да се наблюдава всяка година. Една от местните забележителности е кладенецът на магьосницата Тухала. Той буквално прелива в периода между март и април с обем от 100 литра в секунда. През 2021 г. кладенецът е обявен за едно от чудесата на Естония.

4. Разходка из Талин

Талин е един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. В същото време той е и модерно културно средище с многобройни галерии, ресторанти и магазини.

Задължителна дестинация за любителите на изкуството е културния център Телискиви, който се намира на територията на изоставена фабрика. Заводът за изобретения PROTO пък използва модерните технологии, за да съживява и пресъздава някои от най-интересните изобретения в човешката история.

Като крайбрежна столица Талин предлага перфектния баланс между съвременна градска среда и усещането за морския бряг.



5. Обиколка на островите

По бреговете на Естония има над 2000 острова, като всеки от тях има собствен облик и история. Кратко пътуване с ферибот от брега може да ви отведе в спокойната и автентична островна атмосфера. Най-големият и най-популярният крайбрежен остров в Естония е Сааремаа. На него се намира метеоритният кратер Каали, който е един от малкото в Европа.

Седмият по големина остров Кину пък известен като Женския остров и е населен от малка общност от рибари и мореплаватели. Те прекарват много време далеч от брега, а техните съпруги пазят наследството на острова. Традициите на острова също са част от културното наследство на ЮНЕСКО.

6. Галериите на Тарту

Само на два часа път от столицата Талин се намира вторият по големина град в страната Тарту. През 2024 г. той ще бъде Европейска столица на културата.

Тарту е дом на един от най-старите университети в Северна Европа и е известен с академичната си култура. В центъра на града се намира статуята на целуващите се студенти, разположена точно пред сградата на общината.

В града има и много музеи, сред които е и Музеят на изкуствата, който е най-големият в южната част на страната. В него могат да се видят стотици естонски и чуждестранни творби. Самата сграда също е интересна с това, че е наклонена под ъгъл, който е по-голям от този на кулата в Пиза.

7. Горски пътешествия

Горите на Естония са пълни с разнообразни био храни, като гъби и различни горски плодове. Брането на диви плодове е част от културата и традициите на страната.

Посетителите могат да наемат опитен водач, който да им разкрие най-вкусните тайни на гората, да им покаже кой е най-подходящият период за бране и да ги научи как да ги съхраняват. Горските туристически обиколки се провеждат в периода от юли до октомври.

Ресторантите в страната също предлагат кулинарни изкушения, в които се използват основно местни природосъобразни продукти. Любителите на хубавата кухня със сигурност ще харесат това, което може да се открие в горите на Естония.

8. Дигитални приключения

Списание Wired обяви Естония за "най-развитата дигитална държава в света" и тази титла съвсем не е без покритие. Прибалтийската държава разполага с високоразвита дигитална инфрастуктура, а онлайн екосистемата ѝ е недостижима, поне по европейските стандарти.

99% от административните услуги са достъпни онлайн, а стартъп компаниите на глава от населението са повече от тези в Силициевата долина. Едно от най-известните технологични изобретения, идващи от Естония, е платформата за онлайн комуникация Skype. Системата за разплащания Wise също е основана там.

Любителите на дигиталните изживявания могат да посетят студиото за виртуална реалност Mabrik, което се намира в Талин. Интернет връзката в Естония е една от най-добрите в света, като дори и най-отдалечените части на страната разполагат с високоскоростна връзка с мрежата.