Дълги пясъчни плажове, оживени курорти и идилични семейни почивки - така повечето хора си представят Майорка.

Това е най-големият от Балеарските острови, обичан от туристите, откакто за първи път ги приветства през 50-те години.

И все пак Майорка не е само това. Ако си поставите за цел, можете да откриете един доста различен остров - от залесените върхове на планините Трамунтана до централните равнини и по-малко известното североизточно крайбрежие, на което са разположени живописни села и градове.

Много от най-красивите села се намират в Трамунтана - назъбения гръбнак на Майорка. Най-добрият начин за изследване на ланинската верига е с кола - особено ако искате да стигнете до някои от най-отдалечените села. Въпреки че пътищата са малки и криволичещи, те обикновено са в добро състояние.

Повечето посетители тръгват направо към Дея - може би най-красивото село. Независимо от пътя, който изберете до там, първият поглед е незабравим - купчина къщи с кестеняв оттенък и теракотени покриви, прилепнали към планинския склон, осеян с кипариси и палми.

Любим на писатели и художници, като поета Робърт Грейвс, живял в селото от 1929 г. до смъртта си през 1985 г., улиците са пълни с художествени галерии, кафенета и някои от най-добрите ресторанти на острова.

По-на юг и много по-малко известен, сънливият Банялбуфар е едно от последните останали сравнително неразвити крайбрежни села на Майорка. Гледките са невероятни от древните тераси, спускащи се към морето. Отделете малко време да се насладите не само на тях, а и на чаша местно вино от малвазия.

Най-красивите острови в ЕвропаИзберете дестинация за следващата си почивка

Ако не сте запалени по планинските райони, трябва да знаете, че някои от най-очарователните села на острова са достъпни пеша. Оставете колата в Солер и следвайте древната пътека до Форналукс. Разходката минава през махала Бинибаси и открива невероятна гледка към Пуидж Майор - най-високия връх на Майорка.

Фурналут - със сенчести калдъръмени улички, датиращи от преди повече от 1000 години, е избран за най-красивото село в Испания. Разходката по алеите, изпъстрени с цветя, е прекрасен начин да прекарате час-два, преди да спрете за лежерен обяд.

От Фурналут следвайте различен маршрут обратно до Солер пеша, като поемате към по-малкото и тихо село Биниарайкс. От центъра му маркирани пътеки се простират през гористите хълмове, а масите на заведенията често са заети с туристи и алпинисти, наслаждаващи се на класическото ястие pa amb oli.

Ако шофирането по планински пътища не ви смущава, следвайте маркировката до Аларо до Ориент - едно от най-отдалечените села на острова. Въпреки че има население от само 30 души, през летните месеци и през уикендите той бръмчи от туристи и жители на Палма, които се стичат в триото ресторанти, сервиращи чудесни местни ястия.

В далечния север на Трамунтана много посетители пропускат град Поленка. Дългогодишен център за художници и писатели, привлечени от красотата на района, градът има изтънчена атмосфера и впечатляващ площад, ограден с кафенета и ресторанти.

Капдепера, на североизточния бряг, е истински скъпоценен камък - съчетание от шафранови къщи и алеи, доминирани от грандиозна крепост от 14 век, за която се твърди, че е построена от крал Хайме II по време на пиратски атаки.

Посетете го в сряда, когато се организира традиционният пазар в града, на който се продава всичко - от храна до шарена керамика, бижута и дрехи.