Китай обяви, че гигантските панди вече не са застрашен вид, благодарение на успешните усилия за развъждане.

С повече от 1800 панди в дивата природа в момента, пухкавите животни влизат в категорията „уязвим вид“.

"Китай е създал относително цялостна система на природни резервати", заявява Цуй Шухонг, директор на Департамента за естествена екологична защита на Министерството на екологията и околната среда, предаде CNN.

„Големите площи на естествените екосистеми са систематично и напълно защитени, а местообитанията на дивите животни са ефективно подобрени,“ допълва той.

Въпреки че Международният съюз за опазване на природата (ICUN) извади гигантските панди от списъка на застрашените видове през 2016 г., на китайското министерство на околната среда му отне пет години, за да отрази този ход.

През последните няколко години в Китай започнаха да нарастват и други популации на застрашени видове, включително сибирски тигри, амурски леопарди, азиатски слонове и гребест ибис.

Пандата, която лети с частен самолет (снимки и видео)Запознайте се с Бей Бей

От 70-те години на миналия век Китай разработва своя програма за размножаване на пандите. Известно е, че гигантските панди се отглеждат трудно, тъй като женските могат да забременеят само веднъж годишно за период от 24 до 72 часа. Като част от програмата си Китай създаде и природни резервати в цялата страна.

През 2017 г. Китай обяви плановете си за изграждане на природен резерват от над 27 000 квадратни километра (около три пъти по-голям от националния парк Йелоустоун), наречен Национален парк Гигантска панда.

Когато бъде завършен, паркът ще побере около 80% от популацията на гигантски панди в Китай и ще осигури на животните по-добър достъп до хранителни запаси (много бамбук), както и ще защити хиляди други видове в района. Все още не е решено как и дори дали туристите ще могат да го посещават.

Гигантските панди са национален символ на Китай и през 1961 г. се превръщат в първия вид, който Световният фонд за дивата природа (WWF) се стреми да защити. Оттогава животните са се превърнали в символ на самото опазване на застрашените видове.