На пръв поглед Penicillin е като всеки друг луксозен бар, слабо осветен с кадифени зелени места за сядане около ниските маси и посетители, които отпиват коктейли и хапват чипс, докато на заден фон звучи джаз.

В този бар обаче има и няколко не толкова традиционни неща. Белият, облепен с плочки вход, служи и за "лаборатория", където специалисти експериментират с нови вкусове, а в дъното в "стая за ферментации" има буркани с „домашни напитки“.

Всичко това е част от една по-мащабна тенденция - от напитките до мебелите, изградена на основата на намаляването на отпадъците и минимизирането на въглеродните емисии.

"Това, което правим тук, е малко по-различно от другите барове и ресторанти в Хонконг," казва пред CNN Business Агунг Прабово, съосновател на бара.

Преди още да са изминали и шест месеца от отварянето му, барът дебютира под номер 30 в класацията на 5-те най-добри бара в Азия за 2021 г. и печели наградата за устойчив бар.

От Penicillin работят за постигането на нулеви отпадъци и се надяват да вдъхновят и други заведения за същото.

Хонконг не е най-лесното място да стартираш зелен бизнес. Там има установена една култура на удобството, която създава криза на устойчивостта.

През 2019 г. едва 29% от близо 5.7-те млн. метрични тона отпадъци в Хонконг са рециклирани, като по данни на правителството тенденцията се очертава да е низходяща.

За екипа в Penicillin целта е преобърне с главата надолу културата нещата да се използват еднократно. Лимоните в бара, например, се изцеждат за сок, а останалата част се отделя и се използва за създаването на газирано лимонено "вино" във ферментационната стая на бара, или пък за изсушени украси за коктейли.

Това не се простира само до напитките. Барът е проектиран от архитектурната компания Collective, а устойчивостта е вградена в основите му, като мебелите и други неща са направени от рециклирани материали.

Дървета, извадени от тайфун през 2018 г., са превърнати в маси и украсени с рециклирани кенчета от безалкохолни, докато LED осветлението по стените са от легендарните улични надписи от неон в Хонконг. Всеки детайл - от визитките от рециклирана хартия до правените по поръчка униформи от рециклиран памук, са обмислени внимателно.

Penicillin не е единственият бизнес, който се опитва да „прочисти“ индустрията на напитките. И докато баровете и ресторантите по света се опитват да рециклират и намаляват отпадъците, много от най-неустойчивите елементи в индустрията са свързани с производството и транспорта на алкохол.

Невероятни круизи, готови да ви отведат до най-красивите места в светаГурме храна, нон-стоп забавления и удивителни кораби - всичко това в комбинация с мечтани дестинации. Круизната почивка наистина не може да се сравнява с никоя друга

Точно тук сингапурската стартъп компания EcoSPIRITS вижда пролука в пазара. Затворената й система за дистрибуция придвижва качествени алкохолни напитки директно от дестилационните до EcoTOTE - 4.5-литров контейнер за многократна употреба.

След това баровете могат да напълнят бутилките си с брандиран алкохол на място и след като контейнерът се изпразни, той бива прибиран до постъпването на нова поръчка.

Това елиминира необходимостта от производството на нови, стъклени бутилки, което генерира въглероден диоксид, казва основателят на EcoSPIRITS Пол Габи.

"Така не само намалявате разходите по веригата на доставки, но и заведенията получават същия алкохол на по-ниска цена," казва Габи.Снимка: EcoSPIRITS

От EcoSPIRITS твърдят, че техният процес може да спести до 90% въглеродния отпечатък на пакетирането и доставката на алкохолни напитки. Според Габи баровете пестят между 10 и 25% от алкохол, тъй като производителите пестят по време на производството и дистрибуцията, което означава, че могат да предложат на заведенията по-конкурентна цена.

Penicillin е един от близо 700-те бара в азиатско-тихоокеанския регион, които работят с EcoSPIRITS.

Penicillin сега се опитва да включи и общността в своите устойчиви решения чрез сътрудничество с местни бизнеси, което включва събирането на черупки от стриди от местен ресторант, които след това се използват при дестилацията на уиски и използването на костилки от авокадо от мексикански ресторант като кубчета лед.

Барът дори вече си произвежда сам сапуни и дезинфектанти за ръце с остатъчен алкохол и кори от лимони.

Екипът се надява и други от индустрията на храните и напитките в Хонконг да се вдъхновят за положителни и устойчиви промени.