Не е необходимо да имаме кристална топка, за да знаем, че най-желаната ваканция сега е на морския бряг. А ако в комбинация с белия пясък идват и кристално чисти води, идилията ще е пълна.

За щастие, дори в нашия толкова замърсен свят, има плажове, които могат да се похвалят с чистота и зашеметяващи гледки, спиращи дъха.

А най-хубавото е, че някои от тях са само на няколко часа път от нас.

Blue Beach Vieques, Пуерто Рико

Разположен в средата на национален резерват за диви животни, този участък от бреговата линия, известен преди като Blue Beach, е истински рай в сърцето на Пуерто Рико. Този плаж не може да бъде пренаселен, единствените точки за достъп са 21 малки отбивки по неравен път далеч от утъпканата пътека. Това е и чудесно място за гмуркане с шнорхел и разходки по пясъчната брегова линия.

Lanikai Beach, Оаху, Хавай

Лани Кай в превод означава „небесен океан“ и не е чудно, че са избрали това име за този плаж. Той може да бъде малко труден за намиране, но е част от това, което го прави такъв рай, далеч от суетата на туристическия трафик в Оаху. Спиращата дъха синя вода ще ви плени, но не очаквайте мили песъчливи брегове, защото голяма част от плажа е ерозирала.

Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Най-старият национален парк в Хърватия е добре известен с поредицата си тюркоазени езера, разделени от живи зелени бариери, като предлага едни от най-зашеметяващите гледки на земята. Достигането до тези води изисква малко преход, но крайният резултат е най-съвършените райски кътчета.

Езерото с пет цветя, национален парк Jiuzhaigou, Китай

Езерото е дълбоко 5 метра, но с кристално чистата му вода няма да имате проблем да видите дъното. Това езеро се смята за свято от местните жители. Горещ извор го захранва, което означава, че то не замръзва, дори и в най-студените зимни месеци.

През повечето време това езеро е бистро, сапфирено синьо, но цветът се променя и при различни посещения може да видите водата в изумрудено зелено, кехлибарено и дори коралово.

Порто Кацики, Лефкада, Гърция

Плаж Порто Кацики се намира на остров Лефкада в Йонийско море. До него може да се стигне само по тесни пътища, които обикновено са задръстени от движение, последвано от слизане по малко, криволичещо стълбище до скала.

Водно такси е може би най-малко сложният начин да стигнете до този уединен рай. Но бъдете сигурни, пътуването си заслужава, тъй като това е едно от най-зашеметяващите места на света. Всъщност, плажът се смята за един от десетте най-добри в Средиземно море и един от най-красивите в света.

Дяволският залив, Британски Вирджински острови

До Дяволския залив може да се стигне с лодка, разходка по пътека или 30-минутен преход през местност, която изисква много катерене и пълзене около камъни. Независимо от начина, по който стигате до там, тези кристално чисти плажове ще ви накарат да се запитате защо никога досега не сте ги посещавали.

Скалите в Дяволския залив също правят плажовете с чиста вода уникални, образувайки арки, пещери, басейни, тунели и, разбира се, лабиринт по пътя надолу.

Плаж Ипил, Ел Нидо, остров Палаван, Филипини

Известно е, че плажът Ипил - един от най-красивите в света, е без туристи. Много пътници установяват, че те са единствените на него по време на посещението си, с изключение на някои местни жители. В допълнение към един от най-зашеметяващите чисти плажове, посетителите могат да очакват да видят маймуни, множество корали, палми и приятелски настроени костенурки.

Фонът на планините създава невероятна природа, а залезът е забележителен.

Рабит бийч (Rabbit Beach), Сицилия, Италия

Оценен като най-добрия плаж в света от TripAdvisor през 2013 г., този остров в Италия се намира на 170 км от континента. Освен красотата и статута си на едно от най-впечатляващите места с чиста вода, историята е гравирана в скалистите му пещери. Преди обитаван от араби, гърци и римляни, гмуркането в тези води ще ви накара да откриете исторически останки.

Плаж Навагио (Navagio Beach), Закинтос, Гърция

Първоначално известен като Agios Georgios (плажът на корабокрушението), тук се смята, че е имало мистериозно корабокрушение. Легендите покрай него примамват тълпите, а чистите води на плажа са повод за посещението му.

Единственият начин да стигнете до чистите плажове на Закинтос е по море, но гледката от туристическите пътеки и туристическата платформа на върха на скалите по-горе е това, което наистина омайва.