Продажбите на жилища с цена от над 1 милион долара в Съединените щати бележат по-силен ръст от тези в средния и ниския ценови сегмент, пише Realtor. Според изданието това е една от основните разлики между настоящия бум на имотния пазар и предишните.

"По-заможните американци всъщност увеличиха състоянието си по време на пандемията заради ръста на капиталовите пазари. В момента има силно търсене на луксозни имоти, а освен това във високия ценови сегмент предлагането не е толкова ограничено, колкото при по-достъпните жилища", обяснява главният икономист на Националната асоциация на имотните брокери в САЩ Лоурънс Юн.

Броят на продадените жилища с цена от над 1 милион долара в САЩ бележи ръст от 244.4% на годишна база през май. За сравнение, ръстът в сегмента от 250 000 до 500 000 долара е с далеч по-скромните 47.9%.

В началото на пандемията купувачите били съсредоточени най-вече в предградията на големите градски центрове. В момента обаче търсенето се разпростира във всички райони. В луксозния сегмент се наблюдава ожестечено "наддаване" за атрактивните предложения на пазара, което не е характерно при нормални обстоятелства.

Един от последните примери е в щата Мериленд, където собствениците на къща с пет спални получили за нея 4.54 милиона долара. Цената била с над 1 милион над първоначално обявената и то само седмица след публикуването на обявата.

По време на пандемията много американци осъзнаха, че имат нужда от по-широко и по-удобно жилище. Много хора продължават да работят от вкъщи и това ги кара да се оглеждат за по-просторен дом.

Ниските лихви по ипотечните кредити и ръстът на борсовите индекси значително подпомагат възходящия тренд на имотния пазар, смятат експерт.