Служебният премиер Стефан Янев определи политическата ситуация в страната като нестабилна и призова депутатите да актуализират държавния бюджет.

Янев предупреди, че ако това не се случи, предстоят трудни времена, съобщава БНР.

Пред министрите от служебното правителство Стефан Янев каза, че наблюдаваната политическа ситуация е трудно прогнозируема, а политическата динамика трудно се подава на анализ, дори и от експертите.

„Това, което ни притеснява, е, че тази динамика и процесите могат да имат негативно отношение както върху политическата среда в България, така и предизвикват известни притеснения по отношение на стабилността в държавата. Всичко това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост в политическата среда“.

Без актуализация на бюджета до края на годината ще бъде особено трудно, каза Стефан Янев. Прогнозира, че е възможна социална криза и затова отново призова промените в план сметката на държавата да се направят.

„Задава се здравна криза. Ще бъде много трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими - както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната система и нейното адекватно овладяване на кризата, а също и по отношение на социалната система“, каза служебният премиер.

Актуализация на бюджета трябва да има, защото в противен случай правителството би било затруднено да предприеме мерки срещу нова вълна на COVID-19. Това заяви в кулоарите на парламента и служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров: „Няма място за паника, но ако не се актуализира бюджетът, ще стане изключително трудно управлението на кризата“.

Той отправи апел към НС да предприеме по-бързо тази стъпка: „В бюджета за тази година здравното министерство има за първа линия предвидени 40 млн. лева, а до този момент сме изплатили 350 млн. лв. от началото на годината. Като останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Само че това не може да продължава повече, тъй като това ще доведе до спиране на социалните плащания или до невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например или други служители“.

Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, от своя страна, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран от парламента, служебното правителство ще започне да харчи от заложения буфер от 398 милиона лева.

Министърът обясни, че до момента COVID мерките са финансирани чрез вътрешни преструктурирания.

Асен Василев каза още, че харчене от буфера означава министерствата да останат без пари за заплати и издръжка, като няма да може да се плаща и по мярката за запазване на заетостта 60 на 40.

Служебното правителство умолява депутатите да сформират бюджетната комисия и да започне разглеждане на актуализацията на годишната план-сметка. Пари има – 2 милиарда лева ще съберат повече до края на годината, но те не могат да се харчат.

„Парите за здраве ще трябва да бъдат на база активиране на буфера, което означава всички тези министерства да останат без средства за изплащане на заплата и издръжка. Буферът е един член, записан в закона, който казва – вземете 5% от парите на министерство на вътрешните работи и ги използвайте за здраве, а МВР какво да прави,“ попита Асен Василев.

Дори с харчене на буфера бюджетът може да издържи до края на октомври, подчерта той и очерта възможен сценария без актуализация.

„До края на октомври ще се справим криво-ляво, без 60 на 40. Може би ще има възможност да се продължат 50-те лева (добавка към пенсиите – б.р.) септември, за октомври не е ясно.

Пари за избори ще има ноември месец, живот и здраве, ако има парламент, буквално в рамките на седмица до две седмици ще трябва да прави актуализация, за да вдигне разходните тавани – т.е. да ни даде възможност тези натрупани средства, които ги има, да бъдат похарчени".

Стойчо Кацаров предлага правителствена болница да се превърне в детскаДържавата ще се опита да си върне 9-те милиона лева, дадени авансово за строежа на националната детска болница

Междувременно стана ясно, че „Има такъв народ“ има свой вариант на актуализация на бюджета, според финансовия експерт на партията Пламен Данаилов.

По думите му във варианта, предложен от служебния кабинет, отсъстват ключови разходни пера - например за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока, които веднага ще рефлектират и върху потребителите.

Друго отсъстващо перо е пари за карантинираните заради коронавирус, като Данаилов подчерта, че не само заболелият, но и контактните му лица се поставят под изолация.

На въпрос на БНР дали приходите и разходите се различават сериозно, според направените от „Има такъв народ“ разчети, Данаилов отговори, че очаква приходната част да бъде малко по-висока, а разходната - да остане в рамките на предложението от служебния кабинет, но с различна структура.

„Най вероятно приходната част, предвид големите инфлационни процеси, които текат, сигурно ще изпревари това, което към момента имаме като предвиждане. Нашите разходи са в рамките на това, което се предлага - 1.8-2 млрд.“, каза Пламен Данаилов.