Всеки знае, че животът в големи градове, като Ню Йорк или Лос Анджелис, може да бъде скъп, докато малките и средни по размер градове често се считат за по-достъпен вариант.

Но наистина ли те отговарят на репутацията си? LendingTree наскоро проведе проучване, сравняващо стойността на жилищата, за да определи най-скъпите градове в САЩ.

Възможно е резултатите може да ви изненадат.

Използвайки данни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, LendingTree подрежда 50-те американски града с население между 10 000 и 50 000 души, които се характеризират с най-високи средни цени на жилищните имоти.

Оказва се, че в тези населени места стойността на недвижимите имоти в някои случаи дори надвишава средните цени на жилищата в големите градове.

Можем ли да купим имот под 1000 евро/кв. м в София?Ето какви са опциите

Според проучването градът с най-скъпи имоти в САЩ (с население между 10 000 и 50 000 души) е Винярд Хевън, Масачузетс, със средна стойност на жилищата 699 500 долара. Брекенридж, Колорадо, се класира на второ място със средна стойност на домовете от 579 600 долара, докато Джаксън, Охайо, закръгля първата тройка със средна стойност на имотите 549 800 долара.

Градове в Айдахо, Невада, Мериленд, Орегон, Аляска и Ню Мексико също попадат в топ 10, като Колорадо има двама представители - освен Брекенридж, в класацията на четвърто място е Стимбоут Спрингс.

Когато сравняваме цените на жилищата със средните доходи, Винярд Хевън и Брекенридж са на първо и трето място, а втората позиция се заема от Хейли, Айдахо, съобщава T+L.

За да постави нещата в перспектива, LendingTree също така сравнява 50-те най -скъпи града в страната с 50-те най-големи метрополиса, като цените на жилищата са почти същите. Средната стойност на жилищата в градовете в проучването на LendingTree е 268 258 долара. В най-големите градове в страната средните цени на имотите са 286 046 долара.

Хората, които живеят в малките градове, обикновено да печелят по-малко от обитателите на големите, което означава, че имотите в малките населени места са по-недостъпни. Проучването установява още, че средният доход на домакинство в най-скъпите малки градове в страната е 61 122 долара. Това е с почти 9000 долара по-малко от средния доход на домакинство в 50-те най-големи метрополитена.