Коли и къщи, потопени под вода, хора отиващи на работа, които си проправят път към градския транспорт във вода до коленете и собственици на жилища, пресмятащи пораженията от унищожените имоти. Добре дошли в Лагос по време на дъждовния сезон.

Жителите на най-многолюдната държава в Африка, Нигерия, са свикнали с ежегодните наводнения, които заливат крайбрежния град в месеците между март и ноември. В средата на юли обаче основният бизнес район на Остров Лагос преживя едно от най-големите си наводнения в последните години.

Снимки и видеа в социалните медии показаха десетки превозни средства, потопени под вода след проливния дъжд. Наводненията парализират икономическата дейност и костват около 4 млрд. долара на година.

Лагос, който е дом на около 24 милиона души, се намира на атлантическото крайбрежие на Нигерия и може да стане необитаем до края на този век, поради покачващото се морско равнище заради климатичните промени, сочат научни прогнози.

Проблемът се задълбочава от "неадекватната и лошо поддържа дренажна система," както и от други фактори, сочи проучване на Института за изследване на развитието.

Хидрологичната агенция на Нигерия NIHSA прогнозира още катастрофални наводнения през септември, когато обикновено е пикът на дъждовния сезон.

Ерозиращо крайбрежие

Лагос е изграден отчасти върху континенталната част и върху редица острови.

Той има проблеми с ерозиращото крайбрежие, което прави града уязвим на наводнения и се дължи на глобалното затопляне и „човешката дейност в продължителен период от време“, казва нигерийския природозащитник Сейифунми Адеботе.

Добивът на пясък за строителния сектор е с основен принос за ерозията на крайбрежието в Лагос, твърдят експерти природозащитници.

Как Нидерландия отвоюва земята си от морето? Нидерландия е независима държава от 1815 г., но хората, които населяват нейната територия, от хилядолетия я разширяват за сметка на Северно море

Във Виктория айлънд, заможен квартал на Лагос, се строи изцяло нов крайбрежен град върху земя, възстановена от Атлантическия океан. Той ще бъде защитен от повишаващото се морското равнище с дълга 8 километра стена, изградена от бетонни блокове, пише CNN Business.

Амбициозният проект може да допринесе за намаляването на недостига на жилища в други части на града, но експерти се опасяват, че "възстановяването на земя от морето ще постави под натиск други крайбрежни райони."

Други критици пък смятат, че прилежащите райони, които няма да бъдат защитени от стената, ще бъдат уязвими на приливните вълни.

Крайбрежни градове, които може да останат под вода

Ниско разположените крайбрежни градове в някои части от света може да бъдат постоянно потопени под вода до 2100 г. показват резултатите от проучване. То е дело на Climate Central и според него засегнатите райони може да потънат под нивото на високите приливи, ако морското равнище продължи да се покачва.

"В резултат на замърсяването от човешките дейности, което улавя жегата, нарастващите морски нива могат в рамките на три десетилетия да издигната периодичните наводнения над нивото на земята, която в момента е дом на 300 милиона души," се казва в проучването. "До 2100 г. райони, в които в момента живеят 200 милиона души, могат да паднат за постоянно под линията на прилива," се казва още в проучването.

Морските нива в световен мащаб се очаква да нараснат с около 2 метра до края на века.

Това ще остави Лагос, който според експерти е по-малко от два метра над морското равнище, в тежка ситуация. В проучване от 2012 г. на Университета в Плимут се посочва, че повишение на морското равнище от между 1 и 3 метра "ще има катастрофален ефект върху човешката дейност в" в крайбрежните райони на Нигерия.

Смъртоносните наводнения в Нигерия

Постоянните наводнения в крайбрежните райони на Нигерия убиват много хора и оставят други без дом. По данни на страната над 2 милиона души са били пряко засегнати от наводненията през 2020 г.

Най-малко 69 души са изгубили живота си в катастрофални наводнения през миналата година. През 2019 г. над 200 000 са били засегнати от наводненията, а жертвите са 158.

Освен уязвимостта на Лагос на климатичните промени, лошото състояние на дренажните системи и задръстената улична канализация в големи части от града се смята, че задълбочават проблемите му.

За да може Лагос да остане на повърхността в условията на наводнения и покачващо се морско равнище, трябва да се адаптира към климатичните промени.

Властите в Лагос започнаха разчистването на водните канали на града с цел намаляване на ефектите от наводненията.

Топящите се алпийски ледници са създали 1000 нови езераИзменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи

Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари също изрази готовността на страната да с партнира със съюзници от цял свят в борбата с климатичните промени.

Природозащитници обаче твърдят, че реакцията на правителството на климатичните промени "до голяма степен е слаба."

Активистът Олумиде Идову призова правителството да си сътрудничи с частния сектор, за да повиши средствата за борба с проблемите.

"Правителството трябва да създава партньорства с частния сектор, за да набира повече финанси в борбата с проблемите около наводненията," казва Идову пред CNN.

Икономиката на Нигерия изпитва затруднения в последните години, свивайки финансите за борба с климатичните промени и други важни сектори. Въпреки това властите обещават да увеличат усилията в борбата с климатичните промени.

Миналия месец министерството на околната среда на Нигерия обяви, че президентът е одобрил национална политика относно климатичните промени.