Топящите се алпийски ледници са създали 1000 нови езера

3764
Топящите се алпийски ледници са създали 1000 нови езера

© Pixabay

Изменението на климата е променило драстично швейцарските Алпи, като е трансформирало ледниците в близо 1200 нови езера от 1850 г. насам. 1000 от тези езера съществуват и до днес.
 
Екип от учени от Швейцарския федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) е комбинирал въздушни фото данни за масивната планинска верига и годишни данни за ледниците в Швейцария, за да определи броя на езерата.
 
Анализът, цитиран от Българското национално радио, разкрива, че 180 от съществуващите езера са създадени в периода от 2006 до 2016 г., като всяка година се появяват 18 нови водни обекта.
 
Това, според института, е видимо доказателство за изменението на климата в Алпите.
 
„От една страна, бяхме изненадани от огромните числа, а от друга - от забележимото ускорение на формирането. В началото на проекта очаквахме няколкостотин ледникови езера. Сега има над хиляда, а 180 са добавени само през последното десетилетие“, казва Даниел Одермат, ръководител на групата за дистанционно наблюдение в Института за водни изследвания.
 
Алпите са най-високата и най-обширна система от планински вериги, която се намира изцяло в Европа. Тя се простира на около 745 мили в осем европейски държави - Австрия, Франция, Германия, Италия, Лихтенщайн, Монако, Словения и Швейцария. Могъщата планинска верига обаче става жертва на климатичните промени, които разтапят масивните ледници, превръщайки ги във водни басейни. Според учените само през миналата година ледниците са загубили цели 2% от обема си. Една четвърт от новообразуваните езера или са се смалили, или са изчезнали напълно.

Седемте най-големи естествени езера в света На планетата Земя има около 100 милиона езера, които покриват 4% от нейната повърхност


Оценката показва, че е имало първоначален пик в образуването на ледникови езера в швейцарските Алпи между 1946 и 1973 г., когато средно всяка година са се появявали по около 8 нови езера. После се наблюдава кратък спад, но след това, в периода между 2006 и 2016 г., отново се засилва. В този период се появяват средно по 18 нови езера годишно, докато водната повърхност набъбва с над 4300 квадратни метра годишно.

 
Изследването включва седем периода между 1850 и 2016 г.
 
Eawag предупреждава, че нарастващият брой ледникови езера увеличава риска от наводнения и по този начин създава опасност за населените места в близост до тях.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg