Изкуството в повечето случаи е нещо субективно. И макар че много артисти копнеят да споделят творчестовото си със света, няма гаранция, че публиката ще го разбере или дори хареса.

Такъв изглежда е казусът с портрета на най-богатия човек в Австралия – минния магнат Джина Райнхарт, дело на художника от местното население Винсент Намаджира.

Влиятелната бизнесдама е призовала Националната галерия на Австралия да свали от експозицията си именно тази творба. Според австралийски медии, тя се е обърнала лично към директора и председателя на NGA с молба да премахне картината.

Джина Райнхарт е изпълнителен председател на Hancock Prospecting - частна минна компания, основана от баща ѝ Ланг Ханкок. CNN я потърси за коментар по случая, но не получи отговор.

Според Forbes нетното състояние на дамата се оценява на 30,2 милиарда щатски долара. Тя "остава непоклатима" начело на списъка с 50-те най-богати в Австралия за 2024 г., съобщи изданието през февруари.

За CNN от галерията заявиха, че "приветстват диалога с обществеността относно нашата колекция и експозиции".

"От 1973 г., когато Националната галерия придоби "Сините полюси" на Джаксън Полок, се води динамична дискусия относно художествените достойнства на произведенията в националната колекция и/или изложени в галерията. Ние представяме произведения на изкуството на австралийската публика, за да вдъхновим хората да изследват, преживяват и научават за изкуството."

От своя страна Намаджира заявява, че рисува "хора, които са богати, влиятелни или значими, и са оказали влияние върху тази страна и върху мен лично, пряко или косвено, за добро или за лошо".

"Рисувам света такъв, какъвто го виждам. Не е задължително хората да харесват картините ми, но се надявам, че ще отделят време да ги разгледат и да си помислят: "Защо този абориген е нарисувал тези влиятелни хора? Какво иска да каже?" На някои може да не им хареса, на други може да им се стори смешно, но се надявам да погледнат под повърхността към сериозната страна", допълва Намаджира.

Австралийската национална асоциация за визуални изкуства NAVA подкрепи Намаджира.

"Въпреки че Райнхарт има право да изразява мнението си за творбата, тя няма право да оказва натиск върху галерията да изтегли картината само защото не я харесва", заяви изпълнителният директор на NAVA Пенелопе Бентън.

NAVA предложи своята "непоколебима подкрепа" на Националната галерия на Австралия, като заяви, че е обезпокоена, че искането на Райнхарт за премахване на портрета "създава опасен прецедент за цензура и задушаване на творческото изразяване".

Въпросният портрет е част от общо 21 творби в изложбата "Австралия в цвят", представени в галерията в австралийската столица Канбера от март насам.

Сред другите сюжети са картина на покойната британска кралица Елизабет II, музикалната легенда Джими Хендрикс, австралийският активист за правата на аборигените Винсънт Лингиари и бившият премиер на Австралия Скот Морисън, допълва CNN.