Седемте най-големи естествени езера в света

3239
Седемте най-големи естествени езера в света

© Pixabay

На планетата Земя има около 100 милиона езера, които покриват 4% от нейната повърхност.

Някои от тях са сладководни, други соленоводни, някои са естествени, а други направени от човека.

Има езера, които са с големината на обикновена локва, а други се простират на десетки хиляди квадрадтин километри.

Ето кои са седемте най-големи естествени езера на нашата планета:


7. Байкал

Езерото Байкал се намира в Русия, в южните части на Сибир. Площта му е 31 500 квадратни километра, което му отрежда седмо място в света, но по отношение на обема то е най-голямото сладководно езеро - 23 600 кубични километра. Това се дължи на голямата му дълбочина, която на места достига до над 1.6 километра.

В езерото Байкал се намират 22% от общите запаси на сладка вода в света. Във и около водоема се срещат над 1000 вида растения и 2500 животни, като 80% от тях са ендемични, тоест не могат да бъдат открити никъде другаде.

От 5 до 7 месеца в годината езерото Байкал е почти напълно замръзнало.

6. Танганика

Езерото Танганика се намира в Африка и е второто по дълбочина в света след Байкал. Площта му е 32 600 квадратни километра, като е разположена на териториите на четири държави - Бурунди, Танзания, Замбия и Демократична република Конго.

Езерото е открито от европейците през 1858 г. , а името му идва от бивша държава и колония със същото име, съществувала самостоятелно на изток от него до 1964 г. Тое обитавано от около 400 вида риби. Между 30% и 40% от протеините в храната на около един милион души, живеещи около езерото, идват именно от рибата в Танганика.

Най-големите пристанищни градове на езерото са Бужумбура (Бурунди), Калеми (Конго) и Кигома (Танзания), който разполага с железопътна връзка с Дар ес Салам на брега на Индийския океан.

5. Мичиган

Езерото Мичиган е четвъртото по обем сладководно езеро в света и петото най-голямо по площ (58 000 квадратни километра). То се намира изцяло на територията на Съединените американски щати.

Името на езерото идва от езика на местното индианско племе Оджибуе. Те го наричат "миши гами", което означава "голямата вода". На него е кръстен и щатът, в който се намира.

От северната си страна езерото Мичиган е свързано с езерото Хюрън чрез пролива Макино, но географски те се разглеждат като два отделни водни басейна. На брега на езерото Мичиган живеят близо 12 милиона души, като южното му крайбрежие е силно индустриализирано.

4. Хюрън

Езерото Хюрън е третото по обем сладководно езеро в света и на четвърто място по площ (близо 60 000 кв. км). То се намира на границата между САЩ и Канада, като малко повече от половината от площта му (36 000 кв. км) са на канадска територия в провинция Онтарио, а останалите са на американска, в щата Мичиган.

Във вътрешността му се намира остров Манитулин, който е най-големият езерен остров в целия свят.

Европейците достигат до езерото Хюрън за първи път през 17-и век. Смята се, че неговите откриватели са френските пътешественици Самюел дьо Шамплен и Етиен Брюле. По-късно френските заселници започват да наричат езерото Хюрън по името на местните племена хюрони, населяващи районите около бреговете му.

3. Виктория

Виктория е най-голямото езеро в Африка и трето по площ в света - 68 870 квадратни километра. До средата на 19-и век то се нарича Нянза, но през 1858 г. е открито от британския изследовател Джон Ханинг Спеке, който го кръщава с името на кралица Виктория. Той е и първият човек, който идентифицира езерото като един от основните извори на река Нил.

Водите на езерото се поделят между държавите Танзания, Кения и Уганда, като най-голямата част от него попада в Танзания.

Езерото Виктория има най-богатата сладководна фауна в света. То се обитава от над 500 вида цихлиди – риби, характерни за Африканския континент, част от които ендемични за езерото. В него бързо се размножава и нилският костур, който е внесен изкуствено във водоема. Тук той достига огромни размери, надвишаващи и най-големите екземпляри в родната му река Нил.

Заради голямото разнообразие от риби и размерите на тилапията и нилския костур, риболовният туризъм е добре развит и на езерото се провеждат международни състезания по риболов.

2. Супириър (Горното езеро)

Горното езеро (от англ. - Superior) е най-голямото сладководно езеро в света с площ от над 82 000 квадратни километра. На север граничи с канадската провинция Онтарио и с американския щат Минесота, а на юг – с американските щати Уисконсин и Мичиган.

В езерото се вливат над 200 реки, а по бреговете му са разположени множество населени места, някои от които с големи пристанища. Обемът на Горното езеро е по-голям от този на останалите четири големи американски езера (Хюрън, Мичиган, Онтарио и Ери).

1. Каспийско море

Каспийско море носи заблуждаващо име, защото всъщност представлява безотточен воден басейн, който не е свързан със Световния океан. По тази причина, на практика то е най-голямото соленоводно езеро в света.

Каспийско море е разположено е на отрицателна надморска височина от 28 метра, тоест по-ниско от равнището на Световния океан. То се намира между континентите Европа и Азия и граничи с пет държави - Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран и Азербайджан.

В езерото се вливат множество реки, като най-големите са Волга, Урал, Терек и Кура. Благодарение на тях в северната част на басейна водата е сладка. Откъм иранския бряг тя е доста по-солена поради липсата на реки, които да доставят достатъчно сладка вода.

Специфично за Каспийско море е, че в миналото то е било доста по-голямо, като тенденцията е площта му непрекъснато да намалява. Около 1930 г. то се е простирало на около 442 000 квадратни километра, днес площта му е намаляла до 370 000 кв. км.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg