В Министерството на здравеопазването се проведе среща на здравните власти с ръководствата на болничните асоциации за готовността на лечебните заведения за евентуална четвърта вълна на коронавирус.

Болниците ще се справят, каза след срещата заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, цитиран от БНТ.

"Целта на срещата беше да се уточнят технически подробности и проблеми, които възникват. Поставиха се няколко въпроса. Най-важният - оперативната самостоятелност в преобразуването на леглата. Тоест - всеки директор на болница да може да преобразува легла в COVID легла, когато реши. Както и създаване на софтуер, който да дава информация за наличните лица.

Трето - по отношение на обезпечеността с определени медикаменти и консумативи - МЗ стартира две процедури - допълнителна поръчка на Ремдесивир и обновяване на договора и поръчка на някои стратегически медикаменти, които в ситуация на пандемия стават дефицитни. Идеята се да се създадат запаси в 6 болници, които да се разпределят в останалите", каза д-р Петров.

Той уточни, че това е заложено в предложенията за актуализация на бюджета. С наличния бюджет е обезпечен Ремдесивир в рамките на договора, но той няма да стигне.

Тестваха успешно лекарство срещу коронавирусИзследванията се провеждат около две групи препарати: ремдесивир – вътрешно венозно лекарство с широка противовирусна активност и антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин.

За да се намали натискът над болничната помощ, ще се задейства извънболничната помощ. Ще бъде приета амбулаторна процедура за лечение на ковид болни извън болничната помощ, каза още д-р Петров.

Ще се включват два-три прегледа при интернисти, които ще се плащат. Ще се плащат изследванията. Ще се включат диагнозите за няколко вида медикаменти, които ще могат да се изписват безплатно на пациенти с Ковид. Това са нискомолекулни хепарини, дексаметазон, няколко вида антибиотици и анти алерганти.

"Разчитаме, че това ще засили, от една страна, интересът на лекарите, а поемайки тези изследвания, ще мотивира болни да се лекуват вкъщи", каза зам-здравният министър.

Безплатните лекарства ще се отпуснат от бюджета на касата за всеки, който се лекува амбулаторно.

По отношение на мерките, д-р Петров уточни, че има съпротива за тяхното затягане, но ще се засили контролът. РЗИ-тата трябва да създадат един списък с основните рискови обекти, в които става заразяването. Там ще се съсредоточат проверките, съвместно с МВР и другите органи. Няма да се акцентира върху квартални магазинчета.

Ще се поиска от областните щабове да засилят мерките в градския транспорт. Ще се направи отделна среща за градския транспорт и метрото в София, тъй като прави впечатление, че мерките там не се спазват. Проблемът са и масовите мероприятия на открито и закрито.

Това са рисковите моменти - събиране на големи групи на закрито в тесен контакт, обясни д-р Петров.