Искате ли да промените живота си и да се преместите на ново място?

Може би това е отговорът на паричните ви проблеми, защото има доста места по света, които биха ви платили, за да живеете в пределите им.

С бързата урбанизация много по-малки села и градове са изправени пред намаляващо население, тъй като младите мигрират в по-големите населени места.

Затова някои предприемчиви дестинации стартираха схеми за примамване на нови жители, дори включващи плащане, ако се преместите да живеете там.

Програмите обикновено предлагат различни възможности, независимо дали стартирате нов бизнес, носите полезни умения в района или се ангажирате с обновяване на местен имот. Често се предпочитат млади хора със семейства, които получават допълнителни стимули за презаселване.

Доставчикът на застрахователни услуги за живеещи в чужбина William Russell прави проучване на най-добрите дестинации, които плащат на нови жители. Ето и резултатите от него:

САЩ
Оклахома

Желаещите да работят отдалечено от втория по големина град в американския щат Оклахома - Тулса, биха могли да получат субсидия в размер до 10 000 долара. Програмата Tulsa Remote предлага дигитално пространство за номади, различни събития и 10 000 долара - като еднократна сума за нов дом или като месечна стипендия.

Минесота
Бемиджи - град с едва 14 000 жители в Минесота, се опитва да привлече нови жители със своя пакет 218 Relocate. Той предлага на дигиталните номади до 2500 долара за покриване на разходите за преместване, безплатно място за работа и достъп до Community Concierge Programme за подпомагане на адаптацията.

Аляска
Местните, които отговарят на условията за отпускане на годишната парична помощ на щата, могат да получат около 1600 долара годишно - само за да живеят в района. Парите идват от Permanent Fund Dividend, създаден през 1976 г. като начин за споделяне на петролните печалби на Аляска с местните жители.

Върмонт
Вторият най-малък щат в САЩ по отношение на населението е в търсене на нови обитатели. Неговата схема за безвъзмездни средства за дигитални номади предлага 10 000 долара, изплащани в рамките на две години, за желаещите да се преместят там.

Испания
Бързата трансформация на Испания от селскостопанско в градско общество в края на 20 век накара много хора да изоставят имотите си в традиционните пуебло (села) в полза на големите градове. Някои от тях предлагат парична инжекция за онези, които решат да се отдадат на селския живот.

Например, град Понга в Астурия дава на семействата 3000 евро, за да им помогне да се установят плюс допълнителни 3000 евро за всяко бебе, родено в града, докато Рубия в Галисия ще допълни доходите на новите жители със 100-150 евро на месец.

Швейцария
Новите жители под 45 години могат да получат 25 200 долара за преместване в отдалеченото швейцарско село Албинен. Няма обаче такова нещо като безплатен обяд - те ще трябва да се ангажират да живеят там най-малко 10 години, като само жителите на Швейцария имат право на бонус.

Италия
Няколко населени места в Италия се стремят да привлекат нови жители.

Средновековното село Кандела в региона на Пулия предлага за необвързани 800 евро, за двойки 1200 евро , а за семейства до 2000 евро, ако се преместят там, плюс данъчни кредити за покриване на разходите. Кандидатите трябва да подадат документ за официално пребиваване в Кандела и да разполагат със заплата от най-малко 7500 евро.

Калабрия - регионът, който формира „пръста“ на италианския ботуш, примамва кандидати под 40 години с обещание за до 28 000 евро, които ще бъдат платени на месечни вноски от 800 до 1000 евро в продължение на три години или като еднократна сума за стартиране на нов бизнес, като ресторант, магазин или място за настаняване.

Средновековното село Санта Фиора в Тоскана и древният град Риети в Лацио предлагат на дигиталните номади, желаещи да преместят и наемат къща там, до 200 евро или 50 процента от общия наем за дългосрочен престой между два и шест месеца. Със средни местни наеми от около 300-500 евро на месец, новите жители биха могли да плащат само 100 евро на месец.

А Санто Стефано ди Сесанио в региона Абруцо наскоро започна да предлага безвъзмездни средства в размер на до 44 000 евро, за да стимулира новите жители на възраст 18-40 години да се преместят в него. Схемата е отворена за граждани на ЕС и извън ЕС с италианска карта за пребиваване, а от новите жители ще се очаква да открият бизнес и да останат в района най-малко пет години.

В Италия също така съществува схемата за продажба на къщи на цена от 1 евро в почти изоставени села, които търсят нови жители, ангажиращи се да обновят новия си дом в определен срок.

Пореден италиански град продава къщи за 1 евро, но този път без депозитГоляма част от тях са в лошо състояние. Бъдещите собственици трябва да са готови да похарчат поне 20 000 евро, за да върнат сградите към живот