Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват много легенди.

Една от тях е за пиратите, които се опитали да нападнат острова, защото знаели, че там е скрито златно съкровище.

Монасите от манастира "Света Анастасия Фармаколитрия" се затворили в църквата и помолили своята покровителка да ги избави от пиратите.

Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб и той се вкаменил. Друга легенда разказва, че викингите са достигнали до острова, а трета - че в едно от скалните образования - Гъбата е погребан монах. Далеч не само легендите за острова обаче привличат като магнит туристите.

Света Анастасия е разположен в Бургаския залив - най-големият на българското черноморско крайбрежие. Това е единственият обитаем остров в България. Появил се е след изригването на вулкан. А в резултат на бурите и морските вълни са се образували причудливи скали - Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

Островът се намира между нос Чукаля и нос Атия, на 4 морски мили (6.5 км) югоизточно от Бургас. 0.01 кв. км е площта на острова. Височината му е 12 метра. Островът е обитаем от IV век. Доказателството са редица керамични находки, открити при подводните проучвания през 1973 г.

В края на XVII век остров Света Анастасия за първи път се появява на картата на Черно море. Документиран е от холандския картограф Николаос Витсен. Манастирът "Света Анастасия Фармаколитрия" (Лечителка) е единствената островна обител в България, част от която е запазена до наши дни. През Средновековието такива свети убежища е имало на созополските острови Свети Иван, Свети Кирик и Юлита и на остров Свети Тома, но сега от тях има само археологически останки.

Най-ранните данни за съществуването на манастира са от XV век. Той е бил опожаряван няколко пъти, нападан е от пирати.Покровителката на Острова Света Анастасия Фармаколитрия е сред малкото жени-мъченици, почитани изключително ревностно и с много любов както от католическата, така и от източноправославната църква.

Анастасия е родена в Рим в благородническо семейство. Баща й Претестат бил сенатор, а майка й Фавста изповядвала християнството. След смъртта на майка й Анастасия била насила омъжена за сенатора Помплий. За да запази девството си, тя се престорила на неизличимо болна и не допуснала близост със съпруга си.

Помплий подложил съпругата си на унижения и обиди. Но той скоро загинал - по време на една буря корабът му потънал. Така Анастасия останала вдовица и започнала да използва богатството си за облекчаване на страданията на затворените в тъмниците християни. Тя започнала да пътува от град на град и навсякъде утешавала затворените си братя по вяра.

Български плаж се нареди сред 50-те най-добри в света за 2021 г.Български плаж се нареди в класацията на най-добрите в света за 2021 г., изготвена от туристическата онлайн платформа Big 7 Travel

Постепенно изучила до най-големи тънкости лекарския занаят и станала легендарна лечителка. Затова била наречена "Фармаколитрия" - от гръцки "избавителка от страданията". През тези години император Диоклециан подложил християните на най-голямото гонение в историята на църквата. По това време Анастасия била в провинция Илирик, в гр. Сирмиум.

Една сутрин тя отишла както винаги в затвора и го заварила празен - предната нощ всички християни били избити. Тя се разплакала и така за всички станало ясно, че е християнка. Незабавно я арестували и въпреки увещанията лично на императора, Анастасия не се отрекла от християнската вяра и била хвърлена в затвора. В продължение на 60 дни била оставена без храна, но въпреки всичко останала жива.

Затова, заедно с още 121 затворници, тя била натоварена на кораб, който бил умишлено пробит. Благодарение на молитвите на Анастасия корабът не потънал и затворниците успели да го докарат до най-близкия бряг. Когато разбрал за поредния неуспешен опит да бъде убита, управителят на Илирик разпоредил Анастасия да бъде разпъната между четири стълба и да бъде изгорена жива.

На 22 декември 304 г. заповедта била изпълнена. Според църковното предание Света Анастасия загинала, но тялото й останало неповредено от огъня. Паметта на светицата се почита на 22 декември - в деня на мъченическата й смърт. В по-нови времена хронологията на събитията на острова са подредени така:

 • През 1802 г. в манастирската църква "Успение Богородично" е разположен забележителният дървен иконостас.
 • 1889 г. - френска компания изгражда фара на острова. Той бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище. При добро време светлината му се виждала от 10 мили.
 • 1912 г. - В северната част на острова са положени основите за новия фар, който направлява корабите и до днес. Той е запален за пръв път на 13 юни 1914 г.
 • През 1923 г. църковната обител е превърната в затвор. 132-ма комунисти и земеделци за заточени в българския "Алкатраз".
 • На 29 юли 1925 43-ма затворници успяват да избягат с две гребни лодки до нос Чукаля, откъдето се скриват в Странджа планина. В тяхна памет едно от крилата на манастира по-късно е превърнато в музей.
 • Между 1945 и 1991 г. островът носи името Болшевик.От 60-те до 80-те години на миналия век островът става любимо място на творческата бохема на Бургас. Негов "губернатор" дълги години е големия бургаски поет Христо Фотев, който прекарвал голяма част от времето си там. На острова тогава имало ресторант, малък хотел, църква и кей. Св. Анастасия е снимачна площадка за филмите на Рангел Вълчанов "На малкия остров" и "Островът" на Камен Калев, с участието на Летисия Каста.
 • От 2001 г. Остров Света Анастасия получава статут на културно-историческа забележителност. Проектът за реставрация и консервация е приключен през 2014 г. Сега до острова пътува кораб "Света Анастасия", като морското пътешествие трае около половин час.
 • Островът е отворен за посещения целогодишно, но извън летния сезон те се осъществяват след предварителна заявка. Тази година от месец май до сега Света Анастасия е посетен от близо 25 000 туристи, повече от които българи, но също и поляци, германци и руснаци.

  По време на посещението си те могат да разгледат интерактивния музей, да запалят свещичка в стария храм и да опитат някое от рибните изкушения в ресторанта, посочва вестник Стандарт. Седем интерактивни стаи, направени по идея на известния сценограф Венелин Шурелов изненадват туристите в музея на острова.

  Те носят имената: Съкровищница, Екамус, Карцер, Островът на свещениците, Св. Анастасия и Плюс ултра. Съкровищницата представя легендата за пиратския кораб, който се врязал в острова. Но благодарение на молитвата на монасите, закриляни от света Анастасия лечителката, веднага се вкаменил.

  Стая Екамус е със светещ под, който пресъздава морското дъно. Когато туристът върви по него, вижда как се движи планктонът. 5 стаи за гости има в Малката и Голямата манастирски сгради. Те имат всички удобства, но интериорът им пресъздава духа от миналото. Една от стаите е някогашната отшелническа килия. Тя побира само едно малко легло и е без санитарен възел.

  Празникът на острова е на 15 август, Успение на Света Богородица. По традиция в този ден гостите на Света Анастасия могат да опитат безплатно прясно изпечени миди на тенекия. Предлага се и специалната островна билкова бира "Биле", домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа, както и всичко в менюто на ресторант "100 години назад".