Всеки пътешественик знае, че Европа е континент, който предлага не само разнообразие на храна, култура и история, но също така може да се похвали с безброй възможности за туризъм.

Тук може да откриете някои от най-известните туристически пътеки в света, необичайни преходи, възможности за приключения на открито.

От лесни еднодневни походи до дълги преходи, ето някои от най-добрите туристически дестинации за пешеходен туризъм на Стария континент:

Национален парк Казбеги (Грузия)

Република Грузия е една от най-добре пазените тайни на Европа, когато става въпрос за пешеходен туризъм. На три часа път с кола северно от столицата на страната Тбилиси се намира Националният парк Казбеги. Разположен в северната част на Кавказките планини, Казбеги е третият най-висок връх в Грузия.

Отседнете в град Степанцминда, откъдето можете да се разходите до църквата Гергети Троица за панорамна гледка. Ако времето позволява, продължете до ледника Гергети. В планината може не само да се разходите, но и да се насладите на някои местни деликатеси, например хачапури (Khachapuri) - прочутите сладкиши, пълни със сирене, или месести грузински кнедли (Khinkali).

Ушгули (Грузия)

Туристите ще преживеят пътуване назад във времето в Ушгули. Разположена в Горна Сванетия - обект от световното наследство на ЮНЕСКО, тази общност от четири села датира от праисторическите времена и е известна със средновековните си кули.

Можете да се изкачите нагоре по ледника Шхара, разположен в планинската верига Голям Кавказ, или да се потопите в местния живот, като предприемете четиридневен преход от град Местия до Ушгули.

Национален парк Лагодехи (Грузия)

Националният парк Лагодехи в Грузия наистина улавя спокойствието на природата. Разгледайте водопада Блек Гроз или крепостта Мачи, направете дву- до тридневен преход до езерото Блек рок, което се дели от Грузия и Русия.

Доломитите (Италия)

Този обект от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство заслужава репутацията си на туристическа дестинация от световна класа заради своите планински пейзажи, скалисти върхове и изумрудени езера. Тук има много възможности за дневни походи, включително пътеката до известната забележителност Tre Cime di Lavaredo и до най-високата точка Мармолада (3340 м).

За по-авантюристичните туристи мрежата Alta Via предлага разнообразни маршрути, включително през ферати (железни пътеки), които изискват оборудване за маневриране по железни въжета, стъпала и стълби.

Вулкан Стромболи (Италия)

Разположен на север от Сицилия, Стромболи е един от седемте вулканични еолийски острова. Повече от 2000 години той е един от най-активните вулкани в света и туристите посещават острова, за да станат свидетели на огнената демонстрация на лава и да чуят гръмотевичния шум отблизо.

Национален парк Тейде (Тенерифе, Канарски острови, Испания)

Планината Тейде - друг обект от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, е вулкан, разположен на остров Тенерифе, а с височина от 3750 м, това е най-високата точка в Испания. Посетителите на националния парк могат да прекарат деня в разходки по многобройните пътеки, за да открият пъстроцветното разнообразие на геоложките образувания.

Ако имате време, можете да направите многодневен преход и да останете за една нощ в убежището Altavista del Teide. Оттук можете да се отправите по изгрев слънце до върха на планината Тейде или да се качите на кабинков лифт, за да изминете последните метри до върха.

Остров Майорка (Испания)

Местоположението на Майорка може да ви заблуди да смятате, че това е единствено плажна дестинация, но всъщност това е и пешеходен рай. Легендарната пътека за дълги разстояния на острова GR-221 минава през Сера де Трамунтана, включен в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.

По пътя ще видите красиви брегове, варовикови структури, павирани с камък пътеки, пътеки за мулета, маслинови горички и невероятна панорамна гледка към скалите.

Остров Мадейра (Португалия)

Мадейра е известна със своите левади - напоителни канали, уникални за региона, а разходка ще преведе туристите през буйните, зелени пейзажи, до множество водопади, гледки към океана и вулканични скални басейни. Тези, които желаят да се изкачат до върха, могат да го направят, като покорят Пико Риво - най-високата точка в Мадейра (1860 метра), или Пико до Ариеиро, който е третият най-висок връх.

Град Фуншал е идеалната база за опознаване на Мадейра, благодарение на разнообразните възможности за настаняване и множеството ресторанти. Въпреки че има система за обществен транспорт, шофирането е най-лесният начин да стигнете до туристическите пътеки на Мадейра. Хубавото време привлича туристи през цялата година - но за да избегнете тълпата, най-добре е да посетите Мадейра през пролетта или есента.

Национален парк Дурмитор (Черна гора)

На пръв поглед акцентът на Черна гора е Котор, където старомодният запазен средновековен град се допълва от великолепния Которски залив. Но черногорският национален парк Дурмитор има девствена и сурова пустиня, която все още не е жертва на масовия туризъм.

Има много пътеки, от които да избирате, включително седемчасово пътуване до Боботов кук - най-високата точка на планината Дурмитор (част от Динарските Алпи). Многодневен преход е възможен и по маршрута за дълги разстояния Via Dinarica, който пресича Динарските Алпи от Албания до Словения и преминава през Черна гора.

Национален парк Пакленица (Хърватия)

Много туристи идват в Хърватия с круизни кораби и отсядат в пристанищни градове, като Сплит, Дубровник и Задар. Националният парк Пакленица е най-известен с двата си каньона Велика Пакленица и Мала Пакленица, разположени в планините Велебит (част от Динарските Алпи).

Други живописни особености включват буйни ливади, кристално чисти езера и скални образувания, които примамват много катерачи.

Национален парк Триглав (Словения)

Националният парк Триглав в Словения е дом на Юлианските Алпи и най-високата точка на страната - Триглав. Тук ще се насладите на някои от най-добрите гледки към Алпите: езера с ледници, скалисти терени, клисури и живописни долини, където можете да наблюдавате дивата природа.

Отседнете до езерото Бохин, от където можете лесно тръгнете по пътеките чрез обширна транзитна транспортна система през летния сезон. От езерото Бохин можете да разгледате долината на Седемте езера, водопада Слап Савица и ждрелото Мостница или да започнете прехода си до Триглав.

Планинска верига Високите Татри (Полша и Словакия)

Част от Карпатите, планинската верига Високите Татри се простира на границата на Полша и Словакия - всъщност, пътеките тук често преминават от една страна в друга. Макар и не толкова високи, колкото Алпите, Високите Татри са по-малко претъпкана туристическа дестинация, която предлага зашеметяваща природна красота и пейзажи.

Има безброй еднодневни походи и многодневни маршрути: пътеката до Риси - най-високия връх в Полша и седмия най-висок връх в Словакия, е един от най -популярните. Докато гледките са по-драматични и повечето туристически пътеки се намират от словашката страна, най-лесният достъп до Високите Татри е от Закопане, на по-малко от два часа път от Краков.