Китайският производител на електромобили Xpeng тази седмица започна доставка на своя флагман P7 за Европа, което е показател за амбициите на компанията да разширява дейността си в международен мащаб.

Доставката на автомобилите P7 ще бъде от китайския град Гуанджоу за Норвегия. Това е първият случай, в който Xpeng изпраща основния си седанов модел на пазар извън Китай.

Норвегия е първият международен пазар за Xpeng, като компанията вече достави автомобили от SUV модела G3 на клиенти там.

През 2020 г. 54% от всички нови автомобили, продадени в Норвегия, са били електрически, според официалната статистика, което превръща страната в атрактивен пазар за автопроизводителите.

Конкурентната на Xpeng компания за електромобили Nio също планира да започне да доставя возила до Норвегия тази година.

Xpeng очаква да доставя автомобилите от местна версия на модела P7 до клиенти в Норвегия през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Базираният в Гуанджоу автопроизводител също така обяви, че ускорява дейността си по създаване на подразделение в Норвегия, което ще включва клиентско изживяване, продажби, доставки, услуги и зарядни съоръжения.

Xpeng увеличава производствения си капацитет и количеството на новите си модели, тъй като конкуренцията на пазара на електромобили в Китай се засилва. Този месец Xpeng обяви, че планира да удвои производствения капацитет на един от ключовите си заводи. По-рано през годината компанията пусна още един седан, който носи името P5, а цената му е по-ниска от тази на Tesla Model 3.

Ръководител в Xpeng заяви пред CNBC през април, когато беше пуснат моделът P5, че компанията в крайна сметка ще го продава и на клиенти в чужбина без да се ангажира със срок.

За да финансира разрастването на дейността, Xpeng, чийто акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса, осъществи листване и на борсата в Хонконг.

Xpeng обяви, че е доставила 8 040 автомобила през юли, което беше месечен рекорд и представляваше увеличение от 228% на годишна база.