Бившият затворник от Гуантанамо Абдул Каюм Закир беше назначен от радикалното движение на талибаните за министър на отбраната на страната.

Това съобщи катарският телевизионен канал „Ал Джазира”, позовавайки се на източници в движението.

Закир е един от основните полеви командири на талибаните, който изпълнява бойни задачи и ръководи радикални бойци.

След началото на американските и западните военни операции в Афганистан (2001-2014 г.) той започва да участва в битки на страната на движението.

Кои са талибаните и каква е тяхната цел?Талибаните са продукт на продължителните граждански конфликти в Афганистан, които започват в края на 70-те години на миналия век

Американски войници го заловиха и затвориха в базата Баграм, откъдето впоследствие беше прехвърлен в Гуантанамо. След освобождаването си той отново се присъедини към талибаните, припомня БГНЕС.

Във вторник движението назначи изпълняващи длъжността ръководители на няколко министерства и ведомства. Според агенция Pazhvok за вътрешен е назначен Садр Ибрахим, а за министър на финансите Гюл Ага.

Задълженията на ръководителя на разузнавателните служби ще се изпълняват от Наджибула. Освен това движението назначи свои представители на министри на образованието, висшето образование и губернатор на столицата на страната Кабул.