На американците от италиански произход им се налага цял живот да се борят със стереотипите за мафията.

На новозеландците им е омръзнало от туристи почитатели на Дж. Р. Р. Толкин.

На италианските полицаи пък им се налага да гонят хора от Фонтана ди Трѐви в Рим.

Касови филми, като “Кръстникът”и “Властелинът на пръстените”, могат да доведат до огромен наплив от туристи на местата, където са заснети. Това обаче често носи и главоболия.

През 1996 г. филмът с Мел Гибсън „Смело сърце“ води до 300% увеличение на посетителите на Монумента на Уолъс в Шотландия. Поредицата от филми “Хари Потър” увеличава броя на туристите с най-малко 50% на всяко от местата във Великобритания, където са заснемани, според статия в Journal of Travel Research от 2006 г.

“Филмовият туризъм”, както е известно това явление, може да подкрепи местните икономики и да запълни празнотите от сезонния туризъм. Той обаче често има и негативни страни.

Негативни конотации

Считаният за един от най-великите филми на всички време “Кръстникът” създава уникален набор от проблеми за местата, които се появяват в лентата.

Част от действието във филма се развива в сицилианското селце Корлеоне, където героят на мафиотския бос Вито Корлеоне, изигран от Марлон Брандо, е роден и израснал преди да емигрира в Ню Йорк.

Творецът Мария Д. Рапикаволи, която е изучавала Корлеоне, казва, че много туристи посещават мястото в търсене на атмосферата от “Кръстникът”, но си тръгват разочаровани, след като не срещат никакви мафиоти.

“Не съм сигурна какво търсят — може би мъже, които се разхождат с пушки по улицата или жени, облечени в черно?”, казва тя пред CNBC.

По ирония на съдбата тази част от филма дори не е заснета в Корлеоне, а в сицилианските селца Савока и Форца д‘Агро.

Популярността на “Кръстникът” и на филми като “Добри момчета”и “Недосегаемите,” създава проблеми и в САЩ. Някои твърдят, че тези филми несправедливо насаждат у милионите хора, които са ги гледали, стереотип за американците от италиански произход на склонни към насилие престъпници и женомразци.

Безразсъдно поведение

“Последният ергенски запой” и начинът, по който в него са представени изобилстващи от наркотици диви ергенски партита, може да насърчи безразсъдно поведение в Лас Вегас. Има хора, които се опитват да пресъздадат част от сцените във филма, като се качват на покриви и разпитват къде могат да намеря истински тигри, пише Las Vegas Review-Journal.

Хората все още цитират популярната реплика “Цезар живял ли е тук?” в лобито на хотел Caesars Palace, казва представител на хотела пред CNBC. Други пък искат да отседнат в “апартамента от Последния ергенски запой”, въпреки че тези части от филма са заснети на специално създадена за това снимачна площадка.



Снимка: Pixabay.com

Туристически обиколки и пресъздадени сцени от филма в Лас Вегас позволяват на почитателите на трилогията да изживеят отново филма без хаоса около главните герои в него.

От другата страна на Атлантическия океан филмовите почитатели нарушават местните закони.

След излизането на филма „Сладък живот“ на режисьора Федерико Фелини през 1960 г. вдъхновени туристи пресъздават някои от най-запомнящите се сцени, като влизат във Фонтана ди Трѐви в Рим. До ден-днешен, около 60 години след излизането на филма, италианските власти продължават да се занимават с почитатели на филма, някои от които гордо носят рокли и кожени панталони, докато се разхождат из фонтана.

Има и по-хаотични инциденти. Има туристи, които са опитвали да плуват и да се плискат във фонтана, понякога без дрехи. Други пък са се опитвали да се покачат върху скулптурите във фонтана или да издълбаят името си върху тях, излагайки архитектурата на риск.



Снимка: Pixabay.com

Властите в Рим се наложи да вдигнат на 450 евро глобата за непристойно поведение около фонтана, според италианските медии.

През 2020 г. общинският съвет на Рим одобри изграждането на висока 1 метър бариера от стомана и стъкло около фонтана, но това решение беше разкритикувано от експерти по културното наследство, които се притесняваха, че ограждението би развалило гледката.

Къща от легендарен филм беше обявена за продажба с цена от над $1 млн. Почитателите на „Тренировъчен ден“ знаят, че домът на Роджър е от съществено значение за изграждането на сюжета на филма

Свръхтуризъм

Нова Зеландия отчита огромен бум в туризма благодарение на трилогиите “Властелина на пръстените” и “Хобит”.

По време на така наречения “Толкин туризъм,” посетителите търсят локации, където са заснемани филмите, като живописния резерват към Куинстаун, където героят на Боромир намира преждевременно своята смърт.

Един на всеки трима туристи в Нова Зеландия през 2019 г. е посетил поне по една от филмовите площадки, според местни власти. През същата година повече от един на всеки 10 туристи е посетил Hobbiton, където се предлагат обиколки на домовете от „Хобит“.

Филмите са причината около 10% от всички посетители на Нова Зеландия през 2019 г. сериозно да обмислят пътуване до страната. Тези туристи да допринесли с около 630 млн. новозеландски долара (437 млн. долара) към икономиката на страната само през 2019 г.

Проучване в Нова Зеландия обаче показва, че близо един на всеки петима местни жители се притеснява, че страната привлича прекалено много туристи. Пренаселеността на туристическите атракции, липсата на инфраструктура, задръстванията по пътищата и поражения за околната среда създават напрежение между местните и туристите, според доклад от 2019 г. на Tourism New Zealand.

През 2018 г. властите в Тайланд спряха достъпа до залива Мая бей, който се намира на остров Ко Пипи и стана особено популярен след излизането на филма с Леонардо Дикаприо „Плажът“. Решението беше взето, след като скок в броя на туристите доведе до екологична катастрофа на острова.

След излизането на филма през 2000 г. някога изоставеният плаж се превърна в популярна дестинация за туристите от Пукет и Краби. Преди затварянето му броят на туристите, които посещаваха плажа, достигаше до 5 000 на ден. Те оставяха множество боклуци след себе си, а моторните лодки, с които идваха, замърсяваха водите в района и доведоха до загуба на корали.

Три години по-късно заливът Мая остава затворен. Някои туристи са получили разрешение да го посетят като част от тестове за повторното му отваряне.

Преувеличение

Филмовият туризъм невинаги води до подобни последици.

Излизането на “Междузвездни войни: Силата се пробужда” (2015 г.) и “Междузвездни войни: Последните джедаи” (2017 г.) доведоха до сериозен интерес към ирландският остров Скелиг Майкъл, който се появява и в двата филма.

Близо 17 000 души посещават острова през 2018 г., като за сравнение десетилетие по-рано посетителите са били 11 100.



Снимка: Pixabay.com

Противно на медийни публикации обаче, от ЮНЕСКО не считат увеличението в броя на туристите за заплаха за този културен обект.

Скелиг Майкъл е отворен за посещения от май до септември, но броят на туристите е ограничен до 180 на ден. Това ограничение е наложено през 1994 г. и препоръчано от ЮНЕСКО през 1995 г.

Броят на туристическите лодки, посещаващи острова, също е ограничен, а за тях се изискват специални разрешения.