Самоубийствен бомбен атентат е бил извършен в района на летището "Хамид Карзай" в Кабул, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби и добави, че не е ясно колко са жертвите.. Новината идва на фона на неимоверните усилия за евакуация от Афганистан.

Прессекретарят Джон Кърби потвърди, че е имало експлозия извън летището на афганистанската столица, като добави, че "засега не е ясно дали има жертви" и че Министерството на отбраната на САЩ ще предостави подробности, когато това е е възможно, информира БНР.

Според съобщения в медиите, взривът е бил самоубийствен атентат на един от входовете на летището (Abbey Gate), след което той е бил последван от стрелба. Говори се, че има редица ранени афганистанци, като към момента няма информация за жертви от други националности.

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е информиран за експлозията. Байдън е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Междувременно американски представител заяви пред Ройтерс, че има жертви в следствие на експлозията, но и той заяви, че не е ясно колко хора са ранени. Позовавайки се на първоначалната информация обаче, той посочи, че трима американски военнослужещи са сред ранените.

Според турското министерство на отбраната е имало две експлозии извън летището на Кабул, като няма информация за пострадали турски военни части, предава Ройтерс.

Британското министерство на отбраната пък заяви, че работи за установяване на случилото се на летището в Кабул след съобщенията за експлозия.

"Работим неотложно, за да установим какво се е случило в Кабул и както е неговото въздействие върху текущите усилия за евакуация“, заяви министерството на отбраната на обединеното кралство в "Туитър".

"Нашата основна грижа остава безопасността на нашия персонал, британски граждани и гражданите на Афганистан. Ние сме в близък контакт с нашите съюзници от САЩ и НАТО на оперативно ниво при незабавното реагиране на този инцидент".

Няма засегнати немски войници при експлозията, заяви източник на Ройтерс.

Съединените щати и други държави продължава да се опитват да транспортират своите граждани и някои афганистански граждани от Кабул, преди американските военни да се изтеглят напълно от Афганистан на 31 август.