Комарите предпочитат хората с "по-сладка кръв", сърбежът спира, ако намажем ухапаното място с паста за зъби, а чесънът е идеална превенция.

Кое от най-разпространените вярвания за комарите е истина и кое мит?

Лятото омайва всички ни: с топлите вечери, с приятелските компании на открито, с аромата от барбекюто или чашата коктейл в ръка. Само да не беше това противно жужене и неприятните ухапвания.

Има хора, които се оказват пощадени от комарите. Аз обаче не съм сред тях, пише Карла Блайкер за Deutsche Welle. През горещото лято на миналата година една вечер се завърнах от разходка във Вашингтон с цели 30 ухапвания по голите крака.

Да, поне не се уплаших от тежки зарази, защото на тези географски ширини комарите не ги пренасят. Но въпреки това си е адски досадно. Та по този повод се замислих над всичко, което съм чувала за напрежението между комарите и хората.

Наистина ли има хора с „по-сладка кръв“, на които комарите повече налитат? Помага ли кафето срещу тези гадинки? А дали ухапаното място престава да сърби, ако го намажем с паста за зъби? И защо, в крайна сметка, да не вземем веднъж завинаги да изтребим комарите? (Тук еколозите да ме прощават, но се сещам за това винаги, когато нощем се събудя цялата нахапана от комари,) пита Блайкер.

На част от тези въпроси може да ни отговори д-р Хелге Кампен, шеф на лаборатория в Института за инфекциозни заболявания „Калр Льофлер“, който е специалист по паразитология и ентомология. Тоест, занимава се и с кръвопиещи членестоноги, включително комари и кърлежи.

Пускат 750 000 генно модифицирани комари в природатаТе са създадени със самоограничаващ ген, като целта е намаляване на популяцията от комари

"Гасете лампите"

Да видим първо това: през лятото не бива да има светлина в стаята, където прозорецът е отворен. „И аз го знам от майка си, така се пазим от комарите,“ казва докторът. Но… това не е вярно. Комарите влитат в затворените помещения, привлечени не от светлината, а от излъчванията на тялото и издишвания въздух.

Защо някои хора страдат повече?

Тези две излъчвания са строго индивидуални. Така стигаме и до следващия въпрос: „Не става дума точно за „сладка кръв“,“ казва д-р Кампен. „Просто изпаренията на хората са различни, а това предопределя интереса на различните видове комари.“ В едни региони доминира един вид комари, в други – друг.

Е, щом няма „сладка кръв“, поне шоколад мога да ям на воля, казва си човек. Оказва се обаче, че един друг вид пристрастяваща консумация привлича комарите: на алкохол. „Изпаренията на човешкото тяло се променят след употреба на алкохол, а кожата става по-привлекателна за комарите,“ обяснява лекарят.

И обратно: комарите често пъти „отбягват пушачите“, както се изразява той. Лош късмет за онези като мен, които не пушат, но затова пък обичат да обърнат чашка или две с приятели навън. И още една лоша новина за хора като мен: „Жените в определени дни от менструалния си цикъл също са по-привлекателни за комарите,“ осведомява ме д-р Кемпен, пише Блайкер. Ами така ще е…

Спрейове, чесън, смляно кафе – кое ни предпазва?

Лекарят препоръчва препарати, съдържащи веществото „икардин“. Световната здравна организация препоръчва икардина дори за предпазване от малария. Освен препарати с икардин, много помага бабешката рецепта: не оставяйте гола кожа. Само дето през лятото никой не обича дългите ръкави и дългите крачоли.

И още един съвет: не им оставяйте вода на открито. Ако имате градина, обяснява Кампен, най-добре закривайте всички съдове с вода, като кофи или резервоари за дъждовна вода. Добре е на всеки десетина дни да ги изпразвате, препоръчва той, защото комарите снасят яйцата си тъкмо в такива води, а ларвите им имат нужда от приблизително две седмици във вода с температура около 20 градуса по Целзий.

Яжте чесън! – гласи един от известните съвети срещу комари. Според друг пък много помагало да се гори смляно кафе. Докторът е чувал всички тези препоръки, но не знае някоя от тях да има доказуем ефект: „Почти няма стандартизирани експерименти,“ казва той.

Да речем, че комарите все пак са ни нахапали. Защо толкова сърби? „Тази реакция възниква, защото комарите отделят малко слюнка, докато смучат кръвта. Тази слюнка съдържа цял коктейл от биоактивни молекули, на които тялото реагира,“ казва Кемпен. Организмът отделя хистамин, а той пък причинява сърбеж.

Ето защо антихистаминовите мехлеми помагат при ухапване от комар. Но човек действително може да поуспокои сърбежа и с плюнка или паста за зъби – просто те имат охлаждащ ефект. Кампен препоръчва и студена ракия или друг концентрат, които освен това дезинфекцират. „И дръжте фронта! Гледайте поне два дни да не се чешете, защото може да си навлечете някоя вторична бактериална инфекция,“ предупреждава лекарят.

А има ли полза от комарите?

„Често ме питат, включително и журналисти: Има ли някаква полза от комарите?“ – разказва лекарят. На това той винаги отговарял със саркастичен контравъпрос: „А от Вас каква е ползата?“ С други думи: такава е природата, няма никакъв смисъл да се търси значимостта на едно или друго живо същество.

Но биологът добавя и още нещо важно: комарите изпълняват определена функция в екосистемата, просто защото са… важна храна. С ларвите им се хранят риби, земноводни и водни насекоми, а самите комари влизат в менюто на птичките, прилепите и на други, по-големи насекоми. Няма ли комари, например лястовиците биха имали сериозен проблем.

Е, добре. Значи ще ги търпим и това лято...