Ураганът Айда се засили днес до опасната четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, насочвайки се с потенциално разрушителна сила към крайбрежието на Луизиана, предадоха световните агенции.

На този фон властите в южния американски щат подготвят трескаво временни приюти за евакуирани хора, въпреки риска от разпространение на коронавируса. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс изрази опасения, че това може да е най-мощният ураган, ударил директно щата, от 170 години.

Прогнозата на Националния център за ураганите (НЦУ) на САЩ, че Айда ще се засили до опасната четвърта степен, със скорост на съпътстващите ветрове от около 210 километра в час, се сбъдна рано тази сутрин - броени часове преди ураганът да достигне сушата. Стихията се намира в момента на около 135 километра южно от делтата на река Мисисипи и се придвижва на север със скорост от 24 часа километра в час.

Ураганът бързо набира сила, като за броени минути бе съобщено първо, че е преминал от втора в трета категория, а след това - от трета в четвърта.

Айда ще връхлети Луизиана точно 16 години след урагана Катрина, опустошил през 2005 г. и съседния щат Мисисипи, припомня БТА. Споменът за Катрина все още е болезнен в Луизиана, където този ураган (от трета степен при преминаването с над щата) причини смъртта на над 1800 души и причини щети за десетки милиарди долари.

Стихията заплашва район, където новите случаи на коронавирус се увеличават поради бавните темпове на ваксинацията и разпространението на силно заразния вариант Делта на вируса. Болниците в Ню Орлиънс почти са изчерпали капацитета си за прием на пациенти с КОВИД-19, а приютите за евакуирани може да се превърнат в огнища на разпространение на заразата, отбелязва АП.

В петък Айда премина като ураган от първа категория над Куба, където причини дребни материали щети, но не и човешки жертви. Хиляди хора в страната бяха евакуирани, а електроснабдяването - спряно превантивно, преди стихията да връхлети.